Openbare bibliotheek Amsterdam


Zoeken en scheuren; de jonge Sandberg

Boekpresentatie
26 mei 2010 - 11:32
Op donderdag 3 juni om 20.00 uur wordt in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam (Oosterdokskade 143) het boek Zoeken & scheuren dat journalist Max Arian schreef over de jonge jaren van Wil Sandberg (tussen 1897 en 1945) gepresenteerd in het Theater van 't Woord.

Deze avond gaat over het ooit beroemde Stedelijk Museum. Deze is nu al jaren lang leeg, dicht, in afbraak. Uit het geharrewar van bestuur, directie en politiek blijkt dat niemand weet waar het heen moet. Kunnen de ideeën van de legendarische museumdirecteur Wil Sandberg en de manier waarop hij naar zijn roemruchte status toe is gegroeid een inspiratie zijn? Sandberg maakte van het Stedelijk Museum in zijn tijd, hij was directeur van 1945 tot 1962, het belangrijkste museum voor moderne kunst in Europa.

Verder zullen deze avond onder meer het woord voeren: Ad Petersen, oud-conservator van het Stedelijk Museum, Jos Houweling, directeur van het Sandberg Instituut, Herman Adèr, uitgever en Max Arian.

Journalist Max Arian schreef het boek Zoeken en scheuren over de jonge Sandberg, de man die vallend en struikelend, via vele onnavolgbare kronkelwegen, de grote, inspirerende directeur werd van het Stedelijk Museum.

In zijn boek laat Max Arian zien, dat Sandberg eigenlijk pas laat interesse krijgt in de moderne kunst, maar dat hij er dan met een ontembare energie tegenaan gaat. Hij organiseert een grote tentoonstelling van Abstracte Kunst in een tijd dat het magisch realisme in de mode is. Hij verbreedt het begrip kunst, zodat ook fotografie, film, grafische ontwerpen, toegepaste kunst en architectuur er onder vallen.

Zijn levensverhaal, waarvan dit boek de eerste helft vertelt, zou een inspiratiebron kunnen zijn bij het debat over hoe het nieuwe Stedelijk Museum er uit zou kunnen zien en hoe het zou kunnen functioneren: als een brug tussen de nieuwe kunst en het grote publiek.

I.s.m. Johannes van Kessel Publishing en Stedelijk Museum

Donderdag 3 juni, 20.00 uur, Theater van 't Woord Toegang gratis