Ingezonden persbericht


Den Haag, maandag 31 mei 2010

PvdA in actie voor tekort stageplaatsen en leerwerkplekken

Op donderdag 3 juni voert de Haagse PvdA samen met prominente PvdA-politici als Mariëtte Hamer de hele dag actie voor het werven van meer stageplaatsen en leerwerkplekken voor jongeren. Haags PvdA raadslid Rajesh Ramnewash maakt zich ernstig zorgen over het groeiend aantal Haagse jongeren dat geen stage- of leerwerkplek vindt. Als de praktijkervaring ontbreekt, zijn zij gedwongen hun opleiding af te breken. Dat de jeugdwerkloosheid explosief stijgt, blijkt uit cijfers. In de periode januari - april 2010 meldden zich wekelijks 120 jongeren voor een uitkering (Wet Wij). Dat is twee keer zoveel als in 2009.

Economische crisis

Door de economische crisis hebben werkgevers minder personeel nodig en dat heeft zijn weerslag op het aannemen van stagiaires. In de Haagse gemeenteraad heeft de PvdA hierover vragen gesteld omdat jongeren zo niet de kans krijgen om een diploma te halen en hun kans op een baan verslechtert. In de beantwoording* stelt het gemeentebestuur dat vooral de sectoren bouw, detail -en groothandel zich ervoor moeten inzetten dat iedere leerling een geschikte leerbaan (of stageplek) kan vinden Ook is in het nieuwe collegeakkoord een begin gemaakt met het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Het aantal leerwerkbanen wordt verruimd van 1200 naar 2000. Daarnaast is afgesproken dat er meer stage- en leerarbeidsplaatsen komen. De PvdA wil hier extra vaart inbrengen.

Actiedag met o.a. Mariëtte Hamer, Jetta Klijnsma en Pierre Heijnen

Op de actiedag gaan Tweede Kamerlid Pierre Heijnen en gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash bij ondernemers langs om stageplekken te werven. Fractievoorzitter Tweede Kamerfractie PvdA Mariëtte Hamer, kandidaat Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing en oud-staatssecretaris ministerie van SZW Jetta Klijnsma debatteren met jongeren, ouders, docenten en bedrijfsleven over de stageproblemen.


* Link naar de beantwoording B&W inzake vragen PvdA over jeugdwerkloosheid en stageplekken http://catalogus.denhaag.nl/risdoc/2010/RIS172200.PDF



Ingezonden persbericht