Universiteit Twente



Groot Nederlands Studenten Kampioenschap 2010 in Enschede

Studentensportevenement op hoog niveau

26 april 2010

Dit jaar vindt het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Enschede plaats. Het GNSK is hét grootste meerdaagse multi-sportevenement van Nederland. Op 3, 4 en 5 juni strijden studententeams van 13 universiteiten en hogescholen in Enschede tegen elkaar om de titel 'Nederlands Studenten Kampioen'. Studenten van de Universiteit Twente organiseren dit jaar het evenement. Ze verwachten ongeveer 1200 deelnemers.

Van 3 t/m 5 juni vindt de 52^ste editie van het GNSK plaats. Elk jaar wordt dit multi-sportevenement in een andere studentenstad georganiseerd. Dit jaar is de organisatie in handen van vijf studenten van de Universiteit Twente. De sportiviteiten vinden plaats op de sportfaciliteiten op de campus van de Universiteit Twente en op vijf andere locaties in Enschede.

Teamverband
Het GNSK is bestemd voor studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Het belangrijkste kenmerk van dit sportevenement is dat alle sporten in teamverband worden beoefend. Tijdens het GNSK strijden de studenten tegen elkaar in de volgende takken van sport: badminton, basketbal, handbal, judo, lacrosse, schermen, softbal, squash, tennis, voetbal, volleybal en waterpolo. Daarnaast worden de demonstratiesporten boksen, klimmen, pukulan, taekwondo en jiu-jitsu beoefend.

Dit jaar strijden ongeveer 1200 deelnemers uit 13 studentensteden om de titel. Bij elke sport kan één team winnen, maar uiteindelijk gaat het er om hoe een studentenstad over de gehele linie scoort. Vorig jaar won Groningen het GNSK.

Voorbereidingen
Op 3 juni is de opening van het evenement in de Grolsch Veste in Enschede, het voetbalstadion van FC Twente. Op 5 juni vinden 's middags de finales plaats. Voor de overnachtingen wordt een kampeerterrein op de campus van de UT ingericht. De organisatie is momenteel druk met de laatste voorbereidingen van de spelen. Ze zijn nog op zoek naar sponsoren en naar activisten die tijdens het GNSK het evenement in goede banen moeten leiden.