NCRV

NatuurTalent

Schilder Henk Helmantel zoekt inspiratie in De Alde Feanen

Donderdag 3 juni 2010

Nederland 2, 19.55 uur

In de NCRV-serie NatuurTalent gaat presentator Klaas Drupsteen met boswachters en kunstenaars op pad in acht Nationale Parken om te ontdekken dat Nederland beschikt over verrassend veel en vooral ook gevarieerde natuur. In de zevende aflevering laat schilder Henk Helmantel, bekend van zijn internationaal beroemde stillevens, zich in Nationaal Park De Alde Feanen inspireren. In de Alde Feanen gaat hij kritisch op zoek naar de juiste compositie voor zijn landschapsschilderij, waarbij hij met behulp van zijn handen steeds het kader probeert te bepalen.

De Alde Feanen is een eeuwenoud veengebied dat vanaf de zeventiende eeuw steeds van aanzien is veranderd door turfwinning. Het grote open water dat er nu te zien is, is daardoor ontstaan. En veel van de poldertjes die nu weer bij het natuurgebied horen, zijn vroeger in gebruik geweest als gras- en hooiland bij de boeren. Nationaal Park De Alde Feanen is dan ook met name bijzonder vanwege het waterrijke laagveenmoeras met vele kleine poldertjes en prachtige stukjes moerasbos. Dit landschap is zeer geliefd bij vogels, zoals kieviten, gruttoâs, veldleeuweriken, de kemphaan en de zeldzame purperreiger. Een kolonie aalscholvers heeft zijn vaste stek in het gebied en regelmatig kom je ooievaars en zilverreigers tegen.

Samen met Germ van der Burg van It Fryske Gea gaat Klaas Drupsteen, te voet en per boot op pad in de natuur van het veenmoeras, met zijn petgaten en oude legakkers.

Aan het einde van het programma toont Henk aan Klaas het schilderij dat geïnspireerd is door de natuur van Nationaal Park De Alde Feanen.