Ingezonden persbericht


Persbericht

3 juni 2010

'Dream Team' van Afrikaanse journalisten in Zuid-Afrika

Grote bron van Afrikaanse verhalen beschikbaar voor media wereldwijd

Het WK voetbal zet Zuid-Afrika tot en met de finale op 11 juli wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Dankzij het project Twenty Ten, dat in Nederland is geïnitieerd, kan de wereld ook genieten van verhalen en reportages die Afrikanen zélf produceren. Vanaf vandaag maken 24 Afrikaanse journalisten reportages uit Zuid-Afrika. Het zijn 6 schrijvende journalisten, 6 radiomakers, 6 (jeugd)televisiemakers, 4 fotografen en 2 multimediamakers. Samen vormen zij het 'Dream Team' van het project Twenty Ten. Al hun producties zijn wereldwijd beschikbaar voor de media, ook in Nederland.

Het Dream Team is geselecteerd uit een groep van 150 journalisten uit 34 Afrikaanse landen die eerder al een training in het kader van het project Twenty Ten hebben gekregen. De journalisten die geen deel uitmaken van het Dream Team, blijven tot en met de finale in hun eigen land reportages maken over hoe het WK voetbal elders in Afrika wordt beleefd.

De beste reportages (tekst, foto, audio en multimedia) zijn te bekijken op de site www.roadto2010.com en zijn verkrijgbaar via de Afrikaanse partnerorganisatie Africa Media Online. De deelnemers van Twenty Ten worden aangestuurd door een 'Virtual Editorial Team' (VET) dat opdrachten uitzet voor langere en kortere reportages, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse hoofdredacteur Greg Marinovich (schrijver/fotograaf).

De tv-reportages van het team van de Afrikaanse jeugdjournaalmakers (vijf per week) van Kids News Network, worden beschikbaar gesteld aan verschillende netwerken van jeugdjournaals over heel de wereld en televisiezenders vooral in Afrika. Alle reportages zullen te zien zijn op You Tube / KNN Sport tube. De promo is hier te bekijken. De zes journalisten die de jeugdjournaals maken, staan onder leiding van de Nederlander Bart van Hattum, oud-medewerker van het NOS-jeugdjournaal.

Daarnaast is lokaalmondiaal in Zuid-Afrika aanwezig voor het maken van een documentaire en verschillende video-items en andere reportages voor de website www.roadto201.nl.

Twenty Ten: African Media on the Road to 2010 (and beyond) is een gezamenlijk initiatief van World Press Photo, Free Voice, Africa Media Online en lokaalmondiaal. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. World Press Photo en Free Voice zijn beneficiënten van de Nationale Postcode Loterij.