Ingezonden persbericht


Eerste zeehondenbaby gered door Zeehondencrèche

Hoe zal Edwin Evers deze 'huiler' noemen?

Pieterburen, 3 juni 2010 ­ Vandaag is in de Zeehondencrèche de eerste zeehondenbaby van dit jaar opgevangen. Het is een mannetje van een paar dagen oud en hij weegt slechts 9 kilo. De zogenaamde 'huiler' is gevonden op het strand van Ameland. Door omstandigheden is het jonge dier zijn moeder kwijt geraakt en zou zonder hulp langzaam sterven van de honger. De zeehondenbaby is dankzij de hulp van vrijwilligers direct naar de Zeehondencrèche gebracht, waar hij zijn eerste portie voeding krijgt. Natuurlijk is iedereen van harte welkom in Pieterburen om de donzige pup met eigen ogen te komen zien. Lenie 't Hart heeft de adoptie van de eerste huiler cadeau gedaan aan radio 538 DJ Edwin Evers tijdens zijn jubileum uitzending. Hij mag de naam verzinnen van het dier en wordt uitgenodigd bij de vrijlating die naar verwachting over een paar maanden zal plaatsvinden.

Lenie 't Hart maakt zich zorgen over de populatie van gewone zeehonden. "Natuurlijk gaan we er alles aan doen om deze zeehondenpup een goede kans te geven. Wel maak ik me grote zorgen. Dit is namelijk de start van een nieuw geboorteseizoen voor de gewone zeehond en met deze soort gaat het steeds slechter. Afgelopen winter hadden wij een record aantal zieke gewone zeehonden in de crèche. Niet alleen in Nederland maar in het hele Waddengebied zien we een enorme sterfte bij met name de jonge dieren. Wij doen momenteel onderzoek naar de oorzaken hiervan."

Lenie 't Hart hoopt dat er genoeg dierenliefhebbers zijn die de zeehonden willen helpen: "Deze zeehondenbaby's kunnen we toch niet aan hun lot overlaten? Ze zijn op zich kerngezond, maar maken zonder hun moeder geen schijn van kans om te overleven. Vaak is paniek door menselijke verstoring de oorzaak dat moeder en kind elkaar kwijtraken. De lijdensweg voordat zo'n jong door honger overlijdt duurt 12 dagen en is verschrikkelijk. Dan moet je als mens ook je verantwoordelijkheid nemen en zo'n dier in nood helpen!".

Gelukkig hebben deze jonge zeehondjes een maximale kans om te overleven: het zijn de vechtertjes die net zo lang hebben geknokt tot ze ergens langs de kust aanspoelden en werden gevonden. Maar bijna allemaal groeien ze op tot kerngezonde zeehonden en worden dan vrijgelaten in de Waddenzee. De komende maanden worden de zeehondenbaby's verzorgd in Pieterburen dus iedereen is uitgenodigd om zelf te komen kijken. Mensen die een zeehondje willen adopteren, donateur willen worden of een gift willen doen zijn van harte welkom. Meer informatie hierover vindt u op www.zeehondencreche.nl .