ABP


Persbericht

ABP bereikt doorbraak in terugvorderen bronbelasting

Heerlen/Amsterdam, 3 juni 2010 -- Pensioenfonds ABP heeft een doorbraak bereikt in het terug vorderen van in het buitenland ingehouden dividendbelasting ('bronbelasting'). De Noorse belastingdienst betaalt bijna ¤ 3 miljoen aan teveel ingehouden belasting over het jaar 2007 terug aan ABP; de totale terugbetaling door Noorwegen kan oplopen tot circa ¤ 10 miljoen. In Frankrijk en Spanje heeft ABP met betrekking tot terugbetaling belangrijke overwinningen geboekt in de rechtszaal. In totaal vordert ABP op basis van de Europese vrijheid van kapitaalverkeer een bedrag van bijna ¤ 60 miljoen terug van Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

In de meeste landen worden lokaal gevestigde pensioenfondsen gunstiger behandeld - ten aanzien van de dividendinkomsten in dat land - dan in het buitenland gevestigde pensioenfondsen (zoals ABP). Echter, in de procedure die ABP hierover in Frankrijk voert, heeft het hoogste rechtscollege (het Conseil d'Etat) in februari geoordeeld dat de Franse regelgeving aangepast moet worden om de ongelijke behandeling van niet-Franse pensioenfondsen op te heffen. Momenteel beoordeelt de Franse belastingdienst of ABP voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van dividendbelasting.

In Spanje heeft het Gerechtshof geoordeeld dat de aan buitenlandse pensioenfondsen opgelegde dividendbelasting vrij verkeer van kapitaal belemmert en daarmee strijdig is met het EU-recht. De Spaanse overheid heeft hiertegen cassatie ingesteld, waardoor terugbetaling momenteel nog niet aan de orde is. ABP heeft in 2005 besloten om in diverse Europese landen zogenaamde bronbelasting procedures op te starten. De recente uitspraken sterken ABP in de overtuiging dat het verschil in behandeling tussen lokale pensioenfondsen en buitenlandse pensioenfondsen binnen Europa niet gerechtvaardigd is.