Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Dijkgraaf Oosters: "Ik ben trots op ons nieuwe dijkleger" Aftrap nieuw dijkleger met filmvoorstelling De Storm

Amsterdam, 3 juni 2010 - Ruim 80 vrijwillige dijkwachten en medewerkers van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard woonden op 2 juni een besloten voorstelling van de film "De Storm" bij in het Isala theater in Capelle aan den IJssel. Het campagneteam Nederland Leeft met Water en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard nodigden alle 150 dijkwachten en medewerkers uit voor de aftrap van de nieuwe dijkwachtorganisatie. Komend hoogwaterseizoen staan zij dag en nacht klaar om ruim 300 kilometer waterkering te bewaken. Juist in het hoogwaterseizoen zijn de inspanning en betrokkenheid van burgers bij waterveiligheid van groot belang.

Rond 19.30 uur druppelden al de eerste dijkwachten en hun partners binnen om zich van een goede zitplaats te kunnen verzekeren. Ze werden verwelkomd met een Nederland Leeft met Water-sleutelhanger en kop koffie of thee. Om 20.00 uur ging de zaal open.

Hans Oosters, dijkgraaf van het hoogheemraadschap, opende de voorstelling door te wijzen op de gevolgen van leven in een waterrijk gebied: "Elke dag is het thema 'waterveiligheid' wel in het nieuws. Of het nu in Polen is of dichter bij huis. Het blijft belangrijk dat we er aandacht aan besteden. Waterveiligheid is dan ook speerpunt in de campagne Nederland Leeft met Water." Het hoogheemraadschap is dag en nacht bezig om ervoor te zorgen dat het gebied tussen Rotterdam, Schoonhoven en Zoetermeer droge voeten houdt. "Het is één van onze kerntaken. Maar we kunnen dat niet alleen. Extra ogen en oren op de dijken en andere waterkeringen zijn noodzakelijk." Aanvankelijk wilde het hoogheemraadschap de dijkbewaking uitbesteden aan een externe partij. Maar uiteindelijk werd besloten om toch te proberen een eigen dijkleger te vormen. Er werden advertenties gezet en de animo bleek onverwacht groot. "Ik ben enorm trots op ons nieuwe dijkleger! Daarbij was ik aangenaam verrast dat ook zoveel jonge mensen zich hebben aangemeld. Dan ben ik blij dat we het toch niet hebben uitbesteed."

Na afloop van de voorstelling praatten de ruim 80 dijkwachten, medewerkers en hun partners onder het genot van een drankje nog wat na, over de gezellige avond én de indrukwekkende film.