Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CvdR/10/041.nl
Brussel, 3 juni 2010

De sociale crisis vergt een net zo grote politieke daadkracht als de financiële crisis

Europa's financiële en economische crisis is bezig uit te groeien tot een sociale crisis waarvoor de Europese solidariteit op de proef wordt gesteld. Wat op het spel staat, is niet alleen de territoriale samenhang van de Europese Unie, maar ook het vertrouwen van de burgers in de eenwording van Europa. Alle in het Comité van de Regio's bijeengebrachte vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden in Europa zullen op hun zitting van 9 en 10 juni a.s. uit de doeken doen wat de burgers van de Europese Unie verwachten en hoe hoog zij haar vermogen inschatten om een uitweg uit de crisis te vinden.

Bij die gelegenheid zal er een resolutie over "Globale economische en werkgelegenheidsrichtsnoeren 2010" worden aangenomen waarin al hun opmerkingen zijn verwerkt. Ook zullen de lokale en regionale overheden in die resolutie met klem aandringen op adequate economische en begrotingscoördinatie op alle bestuursniveaus. Door die coördinatie moet worden voorkomen dat de impact van de economische crisis op de overheidsfinanciën tot een sociale crisis leidt, met alle mogelijke rampzalige gevolgen van dien. Kortom, er is behoefte aan een politieke daadkracht die net zo groot is als vorig jaar bij de financiële reddingsoperatie van de banken.

Michel Barnier, eurocommissaris voor de interne markt, zal komen uiteenzetten hoe de Commissie de situatie ziet en hoe zij te werk wil gaan. Vooruitlopend op het advies dat het Comité van de Regio's in het najaar over de regulering van de markten zal uitbrengen, zullen de leden vervolgens met Michel Barnier in discussie gaan over maatregelen om herhaling van de huidige financiële crisis te voorkomen. De komst van Michel Barnier staat ook in het teken van het Forum dat op 8 juni over lokale en regionale initiatieven in de strijd tegen sociale uitsluiting en onzekerheid zal worden gehouden.

Een ander belangrijk thema worden het beleidsmatige verband en de coördinatie tussen het regionaal beleid en het landbouwbeleid van de Europese Unie, en met name ook het beleid voor de toekomstige ontwikkeling van Europa's plattelandsgebieden. Dacian Ciolos, eurocommissaris voor landbouw, die het Comité van de Regio's in april jl. om suggesties voor het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid heeft gevraagd, zal op 9 juni het door René Souchon (voorzitter van de regioraad Auvergne, FR/PSE) voorbereide initiatiefadvies over dit onderwerp in ontvangst komen nemen.

Kijk voor meer informatie over de agenda voor deze juni-zitting en over de adviezen die zullen worden goedgekeurd op en volg de links voor de persactiviteiten die tijdens deze zitting zullen worden georganiseerd.

U kunt de besprekingen via webstreaming volgen op www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij de EU-besluitvorming te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.




Ingezonden persbericht