Ingezonden persbericht



Orthodontisten geven duidelijk inzicht in kosten: beschuldiging NZA onheus

Nieuwegein, 3 juni 2010 - De NMT - de Nederlandse Maatschappij tot bevordering van Tandheelkunde - en de VVO - de Vereniging van Orthodontisten - werpen de beschuldiging dat othodontisten hun patiënten zouden misleiden door onverwacht hoge rekeningen verre van zich. Van misleiding is geen sprake. Orthodontisten geven voor elke behandeling een gedetailleerd kostenoverzicht aan de patiënt. Patiënten worden dus niet op het verkeerde been gezet, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) nu beweert. De orthodontie voor patiënten in Nederland is in vergelijking binnen Europa goedkoop, van hoge kwaliteit en goed toegankelijk. De afgelopen jaren zijn veel vernieuwingen in de orthodontische zorg doorgevoerd. Voor het tarief van de tandarts krijgt de patiënt de kwaliteit en aandacht van een orthodontist die na de tandartsopleiding een wetenschappelijke opleiding heeft genoten van 4 jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt al jaren met enige regelmaat de tarieven van orthodontisten. Toegenomen efficiency heeft de afgelopen jaren per saldo geleid tot een flinke daling van tarief. Hetgeen van direct belang is voor de patiënt.

Over het al dan niet terecht voeren van de titel orthodontist hebben NMT en VVO zich al eerder uitgelaten: orthodontisten die zich hebben laten uitschrijven uit het specialistenregister zijn tandarts en moeten dat duidelijk vermelden op hun website en in hun praktijk. Daarover bestaat geen misverstand.

Over NMT
De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is de beroepsorganisatie voor tandarts(-specialist)en. Ruim 80 % van de beroepsgroep is lid van de vereniging. Naast de belangen van haar leden, ziet de NMT het als haar taak de belangen van de mondgezondheid in zijn algemeenheid te vertegenwoordigen. http://www.nmt.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE (

Ingezonden persbericht