Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Explosie fietstaxi's leidt tot belabberde kwaliteit


03-06-2010 * De chaos in de Amsterdamse taxiwereld krijgt een vervolg bij de Amsterdamse fietstaxi's. Sinds de markt ook voor de fietstaxi's is vrijgegeven komen kwaliteit, veiligheid en inkomen voor de fietstaxichauffeurs op de tocht te staan. SP-raadslid Remine Alberts: "We weten allemaal hoe de toestanden met de taxi's in het leven zijn geroepen, diezelfde fout moet niet gemaakt worden met de fietstaxi's." Remine Alberts
Sinds een jaar is de fietstaximarkt vrijgegeven. Tot die tijd werd er gewerkt met een vastgesteld aantal (dertig) fietstaxi's. Door de explosieve toename van het aantal fietstaxi's signaleren fietstaxichauffeurs dat er steeds meer onder de prijs wordt gewerkt. Daarnaast ontbreekt het nu aan voldoende fatsoenlijke standplaatsen om alle fietstaxi's te laten wachten. Over de kwaliteitseisen die gesteld worden is bovendien veel onduidelijkheid.

Ervaringen in buitenlandse steden met het vrijgeven van de fietstaximarkt waren slecht. Daar is men weer overgegaan tot regulering. Alberts: "Het is onbegrijpelijk dat die ervaringen in buitenlandse steden genegeerd zijn: de gemeente vindt het dus nodig om een verkeerd wiel opnieuw uit te vinden. Dat moeten we voorkomen, omdat de fietstaxi's juist een enorme aanwinst voor de stad zijn en niet ten onder moeten gaan aan marktchaos." De SP heeft wethouder Wiebes gevraagd om zich hard te maken voor de kwaliteit van de fietstaxi's door nu in te grijpen.