Reactie Trafigura op uitspraak van de Reclame Code Commissie naar aanleiding van klacht Greenpeace

Vandaag heeft de Reclame Code Commissie uitspraak gedaan naar aanleiding van de klacht van Greenpeace tegen een uiting van Trafigura in enkele Nederlandse dagbladen op 30 september 2009, met de aanhef "Scheepsafval van de Probo Koala kon geen dodelijk of ander ernstig letsel veroorzaken - zo bevestigt High Court in Londen"

De RCC heeft de klacht van Greenpeace op de belangrijkste onderdelen afgewezen. In het bijzonder heeft de RCC geoordeeld dat de informatie in het bericht van Trafigura over de schikking van de rechtszaak in Engeland op geen enkele wijze misleidend was. Deze informatie had betrekking op verwijzingen naar het scheepsafval van de Probo Koala, de bevindingen van 20 onafhankelijke experts die concludeerden dat het scheepsafval geen doden en ernstige verwondingen hebben kunnen veroorzaken en het commentaar van rechter Mr Justice MacDuff over de inaccurate berichtgeving in de media. Ook verwerpt de RCC de beschuldiging van Greenpeace dat Trafigura in strijd met de waarheid en/of goede smaak en/of het fatsoen heeft gehandeld.

Op een onderdeel heeft de RCC wel kritiek, t.w. op de passage waarin Trafigura aangeeft dat zij altijd streeft naar een goede invulling van haar economische en maatschappelijke betrokkenheid bij de West-Afrikaanse regio. De commissie vindt deze mededeling onvoldoende onderbouwd. Trafigura zal dit in de toekomst dan ook nader onderbouwen, onder meer door het noemen van de diverse investeringen in infrastuctuur en sociaal maatschappelijke programma's in deze en andere regio's.