Ingezonden persbericht


Duizenden banen gered door
ingrijpen Arubaanse regering

Oranjestad/Aruba, 3 juni 2010 - Door ingrijpen van de nieuwe Arubaanse regering zijn duizenden banen op het eiland gered: Het kabinet Mike Eman heeft het Texaanse olieconcern Valero ervan weten te overtuigen de exploitatie van de raffinaderij op Aruba te hervatten.

Daarmee is per direct de werkgelegenheid van 600 vaste werknemers veilig gesteld, een aantal dat op termijn nog kan oplopen tot een totaal van 4.000 zodra de raffinaderij weer operationeel is ook weer een beroep zal doen op onderaannemers en toeleveranciers.

Vandaag maakte Aruba's premier Mike Eman het nieuws bekend dat zijn regering na maandenlange besprekingen tot overeenstemming is gekomen met Valero. De raffinaderij zal het productieproces binnen drie maanden opstarten.

Het olieconcern had de raffinaderij die zich in San Nicolaas bevindt in juli 2009 stilgelegd met de bedoeling deze te verkopen maar als dat niet zou lukken definitief te sluiten. Aanleiding voor dat besluit waren ontwikkelingen op de internationale oliemarkt in combinatie met een hoogoplopend dispuut over de manier waarop de vorige Arubaanse regering de door haar ingevoerde omzetbelasting (BBO) ook van toepassing verklaarde op de export van olie.

Meteen nadat Eman met zijn partij AVP de verkiezingen in september 2009 van de tot dan regerende MEP won, verklaarde hij de heropening van de raffinaderij tot hoogste prioriteit. De Valero-directie stemde er in toe af te zien van een collectief ontslag voor de 600 vaste werknemers maar deze tot 1 juni 2010 in dienst te houden.

Niettemin waren de effecten van het stilleggen van de productie zeer ingrijpend voor Aruba. Onderaannemers en toeleveranciers zagen een groot deel van hun omzet verdwijnen, San Nicolaas veranderde in een spookstad en de overheid liep vele miljoenen aan belastinginkomsten mis.

Bijgestaan door de Nederlandse regering ging een team onder leiding van premier Eman en minister van Financiën en Energiezaken Mike de Meza op zoek naar overname- of jointventurekandidaten. Er werden onder meer besprekingen gevoerd met de oliemaatschappijen Pemex (Mexico), PetroChina (China), Petrobras (Brazilië), PDVSA (Venezuela) en Rubiales (Colombia).

Parallel aan dit proces werd in overleg met Valero een breed pakket voorwaarden uitgewerkt dat de exploitatie van de raffinaderij in San Nicolaas weer aantrekkelijk zou moeten maken.

Uitgangspunt van dat pakket was onder meer: Duurzaam behoud van werkgelegenheid, het schikken van het dispuut over de omzetbelasting (waarmee tevens een einde zou worden gemaakt aan langlopende juridische procedures waarbij het land Aruba grote financiële risico's liep), een onmiddellijk einde aan de tax holiday met een fiscaal regime waarbij het land verzekerd is van een minimum belastingopbrengst van 18 miljoen Afl. per jaar (bovenop de afdrachten van loonbelasting e.d.) en investeringen ter bescherming van het (leef)milieu rond de raffinaderij.

Dit pakket is vervat in drie landsverordeningen die afgelopen weekeinde door de Staten van Aruba zijn aangenomen. Daarmee verkreeg de raffinaderij haar economische levensvatbaarheid weer terug, zo hield de Arubaanse regering de Valero-directie voor. Die bleek niet ongevoelig voor de argumenten en maakte vandaag - eerst aan het personeel - bekend het raffinage-proces binnen drie maanden te hervatten.

Definitieve sluiting van de raffinaderij zou hebben geleid tot meer dan een verdubbeling van de werkloosheid op het eiland. Premier Mike Eman toont zich dan ook bijzonder opgelucht. ,,Wij hebben er met een team van ministers en ambtenaren heel hard aan moeten trekken maar het succes is niet uitgebleven. Voor Aruba is dit een ongelooflijk belangrijke ontwikkeling. Hiermee is de werkgelegenheid, de lokale economie en ook de financiële positie van het land een grote dienst bewezen. Het is ook een belangrijk positief signaal naar buitenlandse investeerders dat deze regering pro-actief en oplossingsgericht te werk gaat. Ik hoop dat dit een kentering markeert en dat wij na jaren van achteruitgang met volle kracht aan het herstel van het welzijn en de welvaart van de Arubaanse bevolking kunnen werken."

In de afgelopen zes maanden heeft de nieuwe regering van Aruba onder leiding van minister-president Mike Eman een aantal opmerkelijke resultaten geboekt. Zo hervatten KLM, American Airlines en Cruise lines hun activiteiten richting Aruba. En nu is de sluiting van de Valero Raffinaderij voorkomen. Ook heeft Eman een belangrijke rol gespeeld in de verbetering van de onderlinge relaties in het Koninkrijk en wordt nu steeds vaker in zijn richting gekeken om tot oplossingen te komen voor de relatie met Venezuela.