Nederlands Jeugdinstituut


3e Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning

Opvoeden is van iedereen, opvoedingsondersteuning voor alle opvoeders

Op vrijdag 4 juni vindt in de Reehorst te Ede het 3^e Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning plaats met als titel Opvoeden is van iedereen, opvoedingsondersteuning voor alle opvoeders. Het congres is voor beroepskrachten in de opvoedings- en gezinsondersteuning, werkzaam in onder meer CJG's, zorg- en adviesteams, jeugdgezondheidszorg, welzijnswerk, maatschappelijk werk, kinderopvang, onderwijs of de jeugdzorg, beleidsmakers van instellingen en gemeenten en ondersteuners en opleiders.

Opvoeden gebeurt overal en door iedereen. Veel opvoeders - thuis, in het kindercentrum, op school, alleenstaand of samen, moeders en vaders, autochtoon en allochtoon, oud of jong - hebben geregeld vragen over de opvoeding. Wat zijn effectieve antwoorden hierop en hoe zetten we die om in een gevarieerd aanbod op verschillende plekken als het CJG, de school, de buut of het internet? Wat heeft opvoedingsondersteuning te bieden als er meer aan de hand is? En hoe kun je alle ouders in Nederland met opvoedhulp bereiken? Deze en andere vragen komen op het 3^e Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning aan de orde in plenaire lezingen van prof. dr. René Diekstra en drs. Bert Prinsen, tijdens workshops, debatten, parallelle lezingen en een informatiemarkt. Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin opent aansluitend de Gezinswijzer: dé digitale vraagbaak die kennis over gezinnen bundelt.

Kwaliteit en professionaliteit

Opvoedingsondersteuning staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Met de vorming van CJG's en de zorg- en adviesteams in het onderwijs krijgt opvoedhulp een krachtige impuls. Dit congres wil iedereen die zich bezighoudt met opvoedings- en gezinsondersteuning inspiratie en kaders bieden om de kwaliteit en professionaliteit van opvoedingsondersteuning te versterken, te verbeteren en te vernieuwen.

Organisatie

Het Nederlands Jeugdinstituut organiseert dit congres in nauwe samenwerking met ZonMw, RIVM Centrum Jeugdgezondheid, ActiZ, GGD Nederland, Pharos, Trimbos-instituut, Medisch Centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam, E-Quality, NIGZ, TOP-punt, Verwey-Jonker Instituut en de MOgroep. Het vakblad Jeugd en Co is mediapartner.

Deelname

Deelname aan het congres kost EUR 195, p.p. inclusief congrestas, lunch, koffie, thee en een drankje achteraf. Abonnees van Jeugd en Co genieten een korting van EUR 20, -. Voor meer informatie over het programma en aanmelding ga naar www.nji.nl/congres.