Technische Universiteit Delft

Promotie: Segregatie

door M&C

Promotie van Mevrouw Drs. G. van Eijk: "Unequal networks. Spatial segregation, relationships and inequality in the city"

04 juni 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Drs. G. van Eijk | doctorandus in de criminologie, Nederland promotor 1 | Prof.dr. P.J. Boelhouwer Bk
promotor 2 | Prof.dr. T.V. Blokland Humboldt U-Berlin

Unequal networks. Spatial segregation, relationships and inequality in the city

Stimuleren sociaal-economisch gemengde buurten de vorming van overbruggende relaties tussen arm en rijk? En kan mengingsbeleid dan de âliftfunctieâ van de stad waarborgen, door kansarme mensen in contact te brengen met kansrijkere mensen? Persoonlijke netwerken bieden toegang tot waardevolle hulpbronnen zoals informatie, banen, vaardigheden en invloed. Het wonen in een arme buurt zou, aldus veel beleidsmakers en onderzoekers, nadelig uitpakken voor de kwaliteit van de netwerken van bewoners. Echter, dit idee bestrijdt Gwen van Eijk in haar proefschrift Unequal networks. Voor zowel vermeende negatieve als gewenste positieve verbanden tussen buurtsamenstelling en relaties, vindt zij geen onderbouwing.
Het proefschrift gaat in op actuele stadssociologische debatten over armoedeconcentratie, multi-etnische buurten, âgentrificationâ en sociaal kapitaal. Empirisch onderzoek onder bewoners van drie verschillend samengestelde buurten in Rotterdam laat zien dat de samenstelling van de buurt geen direct effect heeft op de ontmoetingskansen tussen arm en rijk. Dat verklaart waarom bewoners van een gemengde buurt niet meer overbruggende relaties hebben â binnen noch buiten hun buurt. Ook wanneer mensen op een negatieve manier praten over verval en etnische diversiteit in hun buurt betekent dit niet noodzakelijk dat zij geen relaties met hun medebuurtbewoners onderhouden. Ten slotte heeft het kiezen voor een gemengde buurt door de ânieuwe stedelijke middenklasseâ weinig praktische betekenis omdat deze keuze voor âdiversiteitâ niet wordt omgezet in meer overbruggende relaties.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.