VU medisch centrum

Uit de Agenda: Jubilerende Valeriuskliniek richt pijlen op co-morbiditeit

20 mei 2010

Vrijdag 4 juni - aula, 9.30 uur, Valeriussymposium, Soma en psyche, wetenschap en praktijk
meer informatie: Irene van Baardwijk en Christel Sluis, tst. 48444, www.paog.nl

GGZ inGeest en de afdeling psychiatrie van VUmc organiseren op vrijdag 4 juni voor de vijfde keer het Valeriussymposium. Een dubbel jubileum want in 2010 bestaat de Amsterdamse Valeriuskliniek (onderdeel van GGZ inGeest) honderd jaar. Het Valeriussymposium maakt deel uit van de festiviteiten rondom dit jubileum.

Tijdens het symposium komen kennis over de interactie tussen somatische ziekten en psychische stoornissen, maar ook diagnostische en behandelaspecten aan de orde. Somatische ziekten en psychische stoornissen komen vaak samen voor. Deze co-morbiditeit gaat gepaard met een slechtere prognose van zowel de lichamelijke als de psychische stoornis. Plenaire lezingen worden afgewisseld met interactieve workshops over multidisciplinaire diagnostiek en behandeling. Thema's van de workshops zijn: oncologie, cardiologie, zwangerschap, neurologie en onderwijs.

Het symposium markeert de ambitie van GGZ inGeest en VUmc om de activiteiten op het grensvlak van lichaam en geest te intensiveren, onder meer door het inrichten van het onderzoeksthema 'soma en psyche', onder voorzitterschap van Joost Dekker, hoogleraar paramedische zorg, afdeling psychiatrie en afdeling revalidatiegeneeskunde. Aansluitend aan het symposium is de oratie 'Mind the body' van Adriaan Honig, die op voordracht van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als eerste in Nederland de leerstoel ziekenhuispsychiatrie bezet. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke en psychiatrische aandoeningen.

Monique Krinkels
bron: Tracer