Vlaamse Overheid

wegens asfaltering

Vierarmentunnel weekend afgesloten wegens asfaltering

Vlaamse overheid

maandag 31 mei 2010

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert in het weekend van 4, 5 en 6 juni werkzaamheden uit aan de Vierarmentunnel. De tunnel zelf en de toegangen naar de tunnel krijgen een nieuwe asfaltlaag. Eerst zal daartoe de buitenring (R0, rijrichting Zaventem/Groot-Bijgaarden) afgesloten worden en daarna de binnenring (rijrichting Waterloo). Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer bovengronds omgeleid worden. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat dit aanzienlijke hinder zal veroorzaken, vooral 's avonds tussen 18:00 en 20:00 uur. Het voorspelt dan files op de ring om Brussel tot twee kilometer lang.

Timing
De aannemer start op vrijdag 4 juni om 21:00 uur met de werkzaamheden. Het asfalteren van de buitenring zal vermoedelijk beëindigd zijn op zaterdag 5 juni rond 21:00 uur. Aansluitend daarop zal hij de tunnel in de binnenring aanpakken. De werkzaamheden zullen volgens de huidige planning in hun geheel beëindigd zijn op zondag 6 juni om 21:00 uur.

Regeling verkeerslichten aangepast
Wanneer de Vierarmentunnel in de buitenring afgesloten wordt, zal het verkeer voor de tunnel omgeleid worden via de Steenweg op Mechelen (N227). Het zal de Tervurenlaan (N3) oversteken en de ring (R0) opnieuw oprijden. In de omgekeerde rijrichting zal het verkeer ook bovengronds omgeleid worden. Om de doorstroming van het verkeer optimaal te laten verlopen, zal de regeling van de verkeerslichten aangepast worden: het verkeer dat van de ring komt zal langer groen licht krijgen.

Sanering Vierarmentunnel
Het Agentschap Wegen en Verkeer startte in augustus 2009 met het saneren van de Vierarmentunnel. De deksels van de riolering werden vervangen, er werden betonherstellingen uitgevoerd in de tunnel van de binnenring en er werden beschadigingen aan de brandwerende bekleding van de dakplaat hersteld. Ten slotte werden ook de brandwerende deuren vernieuwd (richting Waterloo) en enkele voegen hersteld worden, die problemen veroorzaken door waterdoorsijpeling.

Net zoals enkele van de andere ingrepen die sinds augustus 2009 uitgevoerd werden, is het asfalteren van het wegdek in een tunnel een technisch moeilijke ingreep. Dat heeft onder andere te maken met de beperkte hoogte in een tunnel.

De kostprijs van de sanering bedraagt 1.400.000 euro (incl. btw). De werkzaamheden werden uitgevoerd door de nv Janssens.

Bijlage

Kaartjes werkzaamheden Vierarmentunnel