Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. X. Huang

Titel proefschrift
An Analysis of Occupational Pension Provision: From Evaluation to Redesign

---

Promotors:
Prof.dr. M.J.C.M. Verbeek

---

Co-promotors:
Dr. R.J. Mahieu

Datum
04 juni 2010 09:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

De prestaties van de Nederlandse pensioenfondsen

De aandelenmarkt doet het op dit moment niet best. De pensioenfondsen worden goed in de gaten gehouden om te zien of zij de mensen die met pensioen gaan de beloofde pensioenen kunnen uitkeren. De proefschrift van Xiaohong Huang, An Analysis of Occupational Pension Provision: From Evaluation to Redesign (een analyse van bedrijfspensioenregelingen; van evaluatie tot nieuw ontwerp), gaat in detail in op de investeringsresultaten van de Nederlandse pensioenfondsen in alle sectoren. Huang bestudeert ook de gevolgen van de pensioenfondsen in de zin van financiële gezondheid en de investeringsstrategie van verschillende modellen voor de financiële markten. Zij stelt een nieuw ontwerp voor pensioenregelingen voor om de zwakke punten van de impliciete waardeoverdracht in het huidige model voor collectieve pensioenen te ondervangen.

Bij het onderzoeken van de resultaten van pensioeninvesteringen met betrekking tot de pensioenregelingen in het algemeen, stelt Huang dat die de vooraf vastgestelde benchmarks in het algemeen niet overtreffen, en poneert daardoor dat de belangenbehartigers van de pensioenen er niet in slagen superieure strategieën voor vermogensbeheer te kiezen. De grote pensioenregelingen blijken het wel beter te doen dan hun kleinere equivalenten in die zin dat er hogere benchmarks en `net-of-fee' rendementen worden gesteld. Dit wijst erop dat kleine pensioenfondsen beter naar hun investeringspraktijken zouden moeten kijken met betrekking tot het selecteren van de juiste vermogensbeheerders en adequaat toezicht op deze werknemers. Indien de kosten daarvan te hoog liggen, dienen zij te onderzoeken of zij kunnen samengaan met een ander fonds of overgenomen kunnen worden door een ander fonds.

Bij het bestuderen van de impact van de onzekerheid van het model, concludeerde Huang dat de pensioenaanspraken zeer gevoelig reageren op de specificatie van het model. Dat heeft een aanmerkelijke impact op de optimale investeringsstrategie. Om deze impact te minimaliseren, zouden pensioenfondsen een strategie kunnen overwegen die gericht is op het totaal van de pensioenaanspraken, zoals rente-swaps en afdekking van obligaties. De resultaten van dit soort instrumenten is niet afhankelijk van het succesvol bepalen van het bedrag dat nodig is om de pensioenaanspraken te dekken. Naast de maatregelen die genomen kunnen worden in investeringsstrategieën, kunnen pensioenfondsen er immers ook voor kiezen hun pensioenovereenkomst anders te ontwerpen door deze aan te passen aan de behoeften van verschillende generaties. Het zwakke punt van het huidige pensioenontwerp is dat het gebaseerd is op impliciete a-priori waardeoverdrachten tussen de generaties. Dat kan de duurzaamheid van het collectieve pensioensysteem ondermijnen. Het nieuwe pensioenontwerp kan dit zwakke punt ondervangen. Tegelijkertijd kan het de financieringsdruk op de pensioenfondsen verminderen en zorgen voor een hoger pensioen voor nieuwe deelnemers.