Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 1 juni 2010

Jury Entente Florale komt vrijdag 4 juni op bezoek

Door: afdeling Communicatie - Wilma van Wensem

De juryleden gaan beoordelen of Ede zich straks de groenste stad van Nederland mag noemen. De bekendmaking is in november dit jaar. Vrijdag zet de gemeente, in samenwerking met vele `groene' partners, dus alles op alles om de titel in de wacht te slepen!

Eerste bezoek

Ede is samen met Eindhoven, Deventer, Nijmegen en Heerhugowaard genomineerd als groenste stad van Nederland. De jury komt als eerste in Ede op bezoek en heeft vooraf al uitgebreid naar onze gemeentelijke plannen op het gebied van groen gekeken. Op de dag zelf gaat de jury vooral kijken naar de praktijk. Voor dit laatste volgt de jury een uitgekiende route door Ede, die langs de meest in het oog springende groene zaken loopt. Aan het einde van de dag gaat de jury in beraad, maar houdt haar mening tot de bekendmaking in november voor zich.

Route

De route (pdf) in Ede begint bij Cinemec en eindigt bij de uitkijktoren van Natuurmonumenten aan de Plankenwambuisweg. Onderweg wordt stilgestaan bij ondermeer tuindorp Enka, de Veluwse Poort, het Mausoleum, de Trapakkers, het Raadhuisplein, de speeltuin en kinderboerderij Proosdijerveld, de ecostructuur van de wijk Kernhem, de vleermuizen bij het stadspark Kernhem en het plan Vlinderdas.

Groen, gezond, actief

De nominatie is aan Ede toegekend vanwege het al bestaande bijzondere groene karakter. Iets wat Ede van oudsher heeft meekregen. Het gemeentelijk beleid heeft gezorgd voor het behoud, maar vooral het goed, doordacht en consistent gebruik van al dit groen. Niet voor niets profileert de gemeente zich daarmee als groen, gezond en actief.

Entente Florale

De stichting Entente Florale Nederland organiseert sinds jaren deze groenverkiezing. Met als doel het belang van groen voor de gezondheid en het welzijn van mensen onder de aandacht brengen. Keer op keer blijkt ook uit onderzoek dat inwoners het groen erg waarderen. Daarnaast trekt het groen natuurlijk ook bedrijven en toeristen aan. Groen heeft dus op alle fronten een positieve invloed.

Jury

De jurering gebeurt door de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie (VKC) uit Roelofarendsveen. De jury is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers/groenvoorzieners, gemeentelijke groenmanagers en (beleids)medewerkers op het gebied van ruimtelijke inrichting en milieu.