Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Week 22, 2 juni 2010

Basisscholen vrijdag al naar de stembus

Hoewel de echte verkiezingen voor de Tweede Kamer pas volgende week woensdag zijn, mogen leerlingen van basisscholen komende vrijdag al hun stem uitbrengen. Vanaf die dag worden tot en met dinsdag voor de eerste keer de nationale Kinderverkiezingen gehouden door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in samenwerking met SchoolTV. Maandag 7 en dinsdag 8 juni volgen dan de middelbare scholieren; zij stemmen in het kader van de Scholierenverkiezingen, die het IPP sinds jaar en dag voorafgaand aan de echte verkiezingen organiseert.

Voor de Kinderverkiezingen hebben zich inmiddels ruim 30.000 leerlingen aangemeld, verspreid over ruim 840 scholen. Bij de Scholierenverkiezingen gaat het om ruim 170.000 leerlingen, verspreid over 370 scholen. Iedere dag komen hier nog nieuwe scholen bij.

De uitslag van beide verkiezingen wordt dinsdagmiddag 8 juni om 18.00 uur in Den Haag bekend gemaakt in het gebouw van De Haagse Tribune, Hofweg 1H, Den Haag (5e etage, boven café Dudok). Dit gebeurt door Jurre Bosman (presentator van het SchoolTV weekjournaal) en Eddy Habben Jansen (adjunct-directeur IPP). Bij de presentatie zijn lijsttrekkers en kandidaten van de meeste deelnemende partijen aanwezig, waaronder Job Cohen. Daarnaast zijn er leerlingen aanwezig om vragen te stellen aan de aanwezige politici.

De uitslag van de scholierenverkiezingen heeft in het verleden aangetoond een goede graadmeter voor de uitslag van de echte verkiezingen te zijn (www.scholierenverkiezingen.nl/geschiedenis).

Verkiezingen op school bieden docenten een handig aanknopingspunt om in de lessen aandacht te besteden aan politieke besluitvorming; daarbij is er nauw contact tussen de docenten maatschappijleer en het IPP. Zo heeft het IPP voor zowel het primair- als voortgezet onderwijs onder meer een onderwijskrant en een kinderverkiezingskrant gemaakt. Vrijdag 4 juni staat de uitzending van het SchoolTV-weekjournaal geheel in het teken van de verkiezingen (11.00 uur tot 11.30 uur, Ned. 3). Na afloop van deze speciale uitzending kunnen leerlingen in het primair onderwijs hun stem uitbrengen.

De uitslagen, uitgesplitst naar regio en schooltype, worden direct na de bekendmaking gepubliceerd op www.scholierenverkiezingen.nl en www.kinderverkiezingen.nl. Hier zijn ook uitslagen van eerdere verkiezingen te vinden. In Nederland worden sinds 1963 Scholierenverkiezingen gehouden. Kinderverkiezingen vinden dit jaar voor de eerste keer plaats.