RTL Group

'Wie Wint Het FIFA WK Voetbal?', de wetenschap heeft het antwoord al!

Voetbalvoorspellingen komen tot nu toe altijd vanuit de onderbuik, een primitieve en weinig betrouwbare methode. Hoogste tijd dus om de wetenschap eens los te laten op de kwestie: welke landen hebben de kwaliteiten om straks wereldkampioen te worden? Voor het RTL 7-programma 'Wie Wint Het FIFA WK Voetbal?' heeft de Rijksuniversiteit Groningen een wereldwijd unieke methode en speciale software ontwikkeld om op basis van de laatste vijf WKs de sterke en zwakke punten van de 32 deelnemende teams te analyseren. Na de uitzending hiervan op vrijdag 4 juni weten fans, trainers en spelers dus wat ze te wachten staat

De wetenschappers van de universiteit hebben de laatste vijf WKs en een aantal kwalificatiewedstrijden geanalyseerd: 300 wedstrijden goed voor 30.000 minuten voetbal en 260.000 acties van 1.400 spelers zijn gedurende 1.500 uur onder de loep genomen. Van elk team dat in de finale stond is de DNA blootgelegd: wat is de samenstelling en formule waarmee ze succesvol zijn? Met deze geheime 'code' in handen wordt er wetenschappelijk gekeken naar de deelnemende landen op het WK 2010.

De voorhoede, het middenveld en de verdediging worden apart beoordeeld inclusief de onderlinge samenhang. Hierdoor kan bijvoorbeeld geconcludeerd worden dat - ondanks de heersende opinie - niet Italië de beste verdediging heeft, maar Frankrijk (gevolgd door Italië, Engeland, Brazilië, Argentinië, Zwitserland en daarna Duitsland). En is Nederland inderdaad het slechtste land als het gaat om penaltys nemen?

Er zijn ook gedetailleerde bevindingen en aanbevelingen, zoals: middenvelders moeten nooit penaltys nemen. Jongere spelers scoren vaker dan oudere. Het land dat als eerste met een strafschoppenserie begint, heeft zevenmaal meer kans deze ook te gaan winnen. En bij vrije trappen gaan schoten op doel slechts in 4,8 procent van alle gevallen er in.

Als vervolgens alle bevindingen worden gecombineerd, dan zou onderaan de streep het team moeten staan dat straks de beste kansen heeft om het WK in Zuid-Afrika te winnen. Moeten we in Amsterdam de woonboten al binnenhalen?
Uitzending: RTL 7, vrijdag 4 juni, tussen 20.30 en 21.30 uur.
---

Noot aan de redactie: fotomateriaal is op te vragen via: fotoaanvraag@rtl.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, tel: 035 - 6718879, jaap.paulsen@rtl.nl.