Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bij conferentie over 'Post-Crisis Growth and Development' in Zuid-Korea

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden neemt 4 juni deel aan de Korea-Wereldbankconferentie over 'Post-Crisis Growth and Development' in Busan, Zuid-Korea. De vergadering vindt gelijktijdig plaats met een G20-bijeenkomst van ministers van Financiën en dient als voorbereiding op de G20-top in Seoul in november.

Prinses Máxima is in Busan aanwezig in haar hoedanigheid als 'Special Advocate' van de VN op het gebied van toegang tot financiële diensten voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) en lage inkomensgroepen. De Prinses is de voorzitter van een besloten sessie over 'Inclusive Finance'. Tijdens deze sessie wordt besproken hoe lage inkomensgroepen en het MKB in met name ontwikkelingslanden beter toegang kunnen krijgen tot financiële diensten tegen redelijke kosten.

Aan het einde van de conferentie zal Prinses Máxima een toespraak houden als panellid tijdens een rondetafeldiscussie ter voorbereiding op de G20-agenda voor de top in november. Prinses Máxima houdt tevens enkele bilaterale gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende landen en organisaties over toegang tot financiële dienstverlening.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-Moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten. Prinses Máxima is erevoorzitter van de werkgroep 'G20 SME Finance Data Working Group' welke als doel heeft het verzamelen van structurele gegevens over toegang tot en gebruik van financiële diensten voor het MKB om deze per land vergelijkbaar te maken.

Noot voor redacties (