Voorzitter Tibetaanse parlement in ballingschap ontmoet SP, D66, GL

04/06/2010 09:35

Booij, Klusman en Van Bruggen

Voorzitter Tibetaanse parlement in ballingschap ontmoet Kamerleden SP, D66 en GroenLinks

Christa Meindersma, Harry van Bommel, Mariko Peters in gesprek over mensenrechtensituatie in Tibet

Op zondag 6 juni brengt de voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap, de heer Penpa Tsering een kort bezoek aan Nederland. Ter gelegenheid hiervan organiseert de International Campaign for Tibet (ICT) in Amsterdam een 'Tibetaanse picknick' voor Nederlandse (aspirant) Tweede Kamerleden. Onder wie Christa Meindersma (D66) en Harry van Bommel (SP), Mariko Peters (GroenLinks). Het debat zal gevoerd worden over wat de nieuwe Tweede Kamer de komende jaren kan betekenen voor de Tibetaanse kwestie.

Precies een jaar geleden werd de Dalai Lama warm ontvangen door de Tweede Kamer. Bij die gelegenheid riep hij de Kamerleden op, hem te steunen bij het vinden van een vreedzame oplossing voor zijn volk; een oplossing waarbij de mensenrechten voor Tibetanen in Tibet zijn gewaarborgd en waarbij vriendschappelijke betrekkingen met de Chinese regering kunnen worden onderhouden. De voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap, Penpa Tsering, gaat komende zondag (6 juni) van 10.30 tot 11.30 uur met (aspirant-)Kamerleden in gesprek over hoe deze steun concreet zijn beslag zou kan krijgen.

Betrokkenheid Kamerleden

Christa Meindersma (D66), Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) nemen deel aan de ontmoeting. Meindersma (kandidaat-Kamerlid voor D66) is bestuurslid van ICT en zij zet zich al tientallen jaren in voor de rechten van Tibetanen in en buiten Tibet. Dit was reden voor Richard Gere, de voorzitter van ICT, om haar kandidatuur op persoonlijke titel te steunen. Van Bommel en Peters zijn ook reeds lange tijd betrokken bij de Tibetaanse kwestie. Zij treden regelmatig op als spreker bij Tibet-bijeenkomsten en ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij de uitnodiging van de Dalai Lama door de Tweede Kamer.

Tsering Jampa, directeur van ICT Nederland, is blij dat de Kamerleden zo kort voor de verkiezingen tijd vrij kunnen maken voor deze ontmoeting. 'Wij vinden het belangrijk dat in de aanloop naar deze verkiezingen, waarbij binnenlandse thema's meer dan ooit het debat beheersen, ook Tibet en mensenrechten aan de orde komen'.

Situatie in Tibet

De mensenrechtensituatie in Tibet is ernstig. In maart 2008 waren er protesten in Lhasa en andere Tibetaanse steden. Sindsdien zijn talloze Tibetanen opgepakt en vermist. Tot nu toe zijn zeven Tibetanen ter dood veroordeeld. Vier van hen zijn op 20 oktober 2009 geëxecuteerd. De Chinese autoriteiten treden bijzonder hardhandig op tegen Tibetaanse intellectuelen en kunstenaars die zich uitlaten over het Chinese beleid en de impact van dit beleid op het dagelijkse leven van Tibetanen in Tibet. Meer dan 31 schrijvers, dichters, artiesten, onderwijzers en bloggers zijn recentelijk opgepakt en gevangen genomen.

Over deze laatste kwestie publiceerde ICT op 18 mei j.l. het rapport: 'A Raging Storm: The Crackdown on Tibetan Writers and Artists after Tibet's Spring 2008 Protests'.





http://www.savetibet.org

http://www.bkb.nl