Artsen zonder Grenzen

Reductie donorgelden verergert aids-crisis Afrika

27-05-2010

Jaren van vooruitgang op het gebied van hiv/aids-bestrijding in ontwikkelingslanden dreigen ongedaan gemaakt te worden. Grote internationale donoren beperken hun bijdragen aan aidsprogramma's. Dat kan leiden tot vele onnodige sterfgevallen, waarschuwt Artsen zonder Grenzen in een rapport.

Donoren

Het rapport, getiteld No time to quit: HIV/AIDS treatment gap widening in Africa (Geen tijd te verliezen: de groeiende hiv/aids-behandelkloof in Afrika), analyseert de terugloop in bijdragen van PEPFAR, de Wereldbank, UNITAID en de donoren van het Global Fund in het afgelopen anderhalf jaar. Het onderzoek richt zich op de effecten in acht landen ten zuiden van de Sahara.

Crisis

`Hoe kunnen we nu de strijd opgeven en doen alsof de crisis over is?', zegt Mit Philips, arts, analist gezondheidsbeleid bij Artsen zonder Grenzen en één van de auteurs van het rapport. `Wereldwijd zijn er 9 miljoen mensen die dringend behandeling tegen hiv/aids nodig hebben en die het nog altijd zonder moeten doen. Tweederde van hen leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het risico is groot dat een velen van hen in de komende jaren zullen overlijden als er nu geen stappen worden gezet. De terugtrekkende beweging die de donoren nu maken, ondermijnt bovendien de vooruitgang die sinds de introductie van de aidsremmers is geboekt.'

Aidsremmers

Het PEPFAR-programma van de Amerikaanse overheid bezuinigde in 2009 en 2010 op de budgetten voor de aankoop van aidsremmers en bevroor het totale budget voor hiv/aids. Andere donorinstanties als UNITAID en de Wereldbank hebben voor de komende jaren reducties aangekondigd op het gebied van aidsremmers in Malawi, Zimbabwe, Mozambique, Uganda en de Democratische Republiek Congo.

Tekorten

Het Global Fund heeft te maken met enorme tekorten. Dit fonds is het grootste instituut op het gebied van de bestrijding van hiv/aids. De Verenigde Staten, Nederland en Ierland hebben aangekondigd hun bijdragen aan het fonds te verlagen. In 2009 en 2010 werden al toegezegde bijdragen alsnog gekort met 8 tot 12 procent.

Behandeling

De bezuinigingen hebben al geleid tot een beperking van het aantal mensen dat kan beginnen aan een behandeling met aidsremmers. In Congo is de opnamecapaciteit van de aidsremmende programma's nog maar eenzesde van die van een aantal jaar geleden. De al kwetsbare medische zorg in de getroffen landen zal te maken krijgen met een stijgend aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft. De regeringen van Malawi, Zimbabwe, Congo, Kenia en Uganda hebben Artsen zonder Grenzen en andere actoren gevraagd om te helpen met noodvoorraden medicijnen.

Duurzame financiering

De behandeling met aidsremmers is levensreddend, maar duurt ook levenslang. Dat betekent dat het aantal patiënten onder behandeling ieder jaar groeit. Daarom is het noodzakelijk dat de beschikbare gelden ook groeien en de financiering duurzaam is. Artsen zonder Grenzen roept op tot een blijvend committent van institutionele donoren en donorlanden voor de strijd tegen hiv/aids, om deze voortdurende gezondheidscrisis doelmatig aan te pakken.

Lees het rapport
Zie het origineel