VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 4 juni
2010/067/CA

Willem van Mechelen ontvangt lifetime achievement award van ACSM Hoge Amerikaanse onderscheiding voor Nederlandse hoogleraar

Vandaag ontvangt Willem van Mechelen, hoogleraar sociale geneeskunde VU medisch centrum, een lifetime achievement award van het toonaangevende American College of Sports Medicine (ACSM) voor zijn inzet en internationale betekenis op het gebied van sport-, bewegings- en gezondheidsonderzoek. 'Toen ik in 1999 hoogleraar werd, vond iedereen de samenhang tussen lichaamsbeweging en gezondheid nog onzin.'

Prof.dr. Willem van Mechelen krijgt tijdens het jaarlijkse congres van de American College of Sports Medicine in Baltimore een onderscheiding voor zijn inzet en betekenis voor het vakgebied sport, lichaamsbeweging en gezondheid. Willem van Mechelen: 'Ik zie de award vooral als een erkenning voor wat we met onze groep de afgelopen tien jaar hebben bereikt.' Bij de afdeling sociale geneeskunde van VU medisch centrum werken 120 mensen. Van Mechelen is verantwoordelijk voor het onderzoek naar lichaamsbeweging en sport en arbeid en gezondheid. Zijn groep doet onder meer onderzoek bij bedrijven, naar maatschappelijk relevante thema's als terugkeer na arbeidsongeschiktheid, het terugdringen van ziekteverzuim en het bevorderen van een gezonde levensstijl op de werkplek. Ook in andere settings (scholen, eerstelijnsgezondheidszorg, verzorgingshuizen) wordt het gezondheidseffect van een actieve leefstijl onderzocht. Daarnaast is de preventie van sportletsels onderwerp van studie.

Willem van Mechelen (1952) is bedrijfsarts, bewegingswetenschapper en epidemioloog. Sinds 1999 is hij hoogleraar sociale geneeskunde, in het bijzonder bedrijfs- en sportgeneeskunde. Hij is hoofd van de afdeling sociale geneeskunde, voorzitter van onderzoekscentrum Body@Work, directielid van het EMGO+ Instituut en directeur van Evalua Nederland BV.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, contactgegevens en foto in hoge resolutie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (