Hoogheemraadschap Delfland
Franse informatiecommissie geïnteresseerd in Delflandse waterexpertise

De Franse senaat wil leren van de kennis en ervaring van Delfland over bescherming van inwoners tegen extreme weersomstandigheden en overstromingen. De Fransen brachten dinsdag 1 juni 2010 hiervoor een bezoek aan Kijkduin in Den Haag. De Delflandse ideeën worden door de commissie vertaald in verbeteringen aan de Franse waterkeringen.

Franse delegatie Hoogheemraad Adri Bom: "De Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van bescherming tegen overstromingen en stormen trekken internationale aandacht. Maar om ook in de toekomst veilig in Nederland kunnen blijven wonen, werken en recreëren, is het belangrijk om te blijven investeren in duinen en dijken."

Storm Xynthia

De storm Xynthia heeft eind februari langs de Atlantische kust in Frankrijk tientallen mensenlevens gekost en veel materiële schade aangericht, doordat de dijken het begaven. Om verbeteringen aan de Franse waterkeringen voor te bereiden heeft de Franse Senaat daarom een informatiecommissie ingesteld. De Franse informatiecommissie maakt daarbij graag gebruik van de Nederlandse expertise op het gebied van waterveiligheid.

Innovatieve oplossingen

Tijdens het verblijf in Nederland deze week gaat de informatiecommissie ook op bezoek bij de waterschappen Hollandse Delta en Rijnland en bezoekt verschillende dijkversterkingprojecten, zoals bij Katwijk. De Franse delegatie is vooral geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor kust- en dijkversterking en adaptief bouwen.

Zwakke schakels

De Delflandse kust tussen Hoek van Holland en de haven van Scheveningen en de kust bij Scheveningen zijn twee van de zwakke schakels in de Nederlandse kust. Dit zijn delen van de kust die versterkt moeten worden om ervoor te zorgen dat Nederland de komende vijftig jaar voldoende beschermd blijft tegen overstroming uit zee. De zwakke schakels zijn onderdeel van het 'Hoogwaterbeschermings-programma', een programma om de Nederlandse waterkeringen te versterken. Vanuit dit programma worden de zwakke schakels gefinancierd. Bijzonder aan de zwakke schakels is de dubbeldoelstelling, namelijk verbetering van de bescherming tegen de zee én van de ruimtelijke kwaliteit.