Gemeente Enschede

Brandveiligheid studenten onder de aandacht

In de maanden april en mei heeft Brandweer Enschede met de campagne "ken je vluchtplan" haar voorlichtingsactiviteiten gericht op de studenten in Enschede. In totaal zijn tot nu toe 110 studentenwoningen door de brandweer bezocht en is bij 12 studentenwoningen een realistische ontruimingsoefening gehouden.

Uit onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat de brandveiligheid in studentenwoningen matig tot onvoldoende is. Daarnaast zijn studenten zich onvoldoende bewust van de gevaren bij brand en zijn er zelden afspraken gemaakt over het vluchten bij brand. Dat studentenhuizen extra aandacht behoeven, bewijst het overlijden van een 19-jarig studente bij een brand in een studentenwoning in Groningen in februari maar weer eens.

De brandweer kijkt terug naar een succesvolle campagne. In totaal zijn tot nu toe 110 van de 180 studentenwoningen bezocht. Een tussenrapportage laat ons zien dat bijna geen enkel studentenhuis een vluchtplan heeft of dat studenten erover nagedacht hebben het vluchtplan met de medestudenten te bespreken. Opmerkelijk is dat ongeveer de helft van de studenten aangeeft met een pan die in brand staat te gaan lopen. Verder valt op dat veel studenten zelf gaan knutselen met de elektrische bedrading, wat tot brandgevaarlijke situaties kan leiden. De studenten geven aan meer bewust te zijn geworden van het hebben van een vluchtplan en wat ze zelf kunnen doen om brand te voorkomen. Het bezoek van de brandweer heeft ertoe geleid dat door veel studenten het vluchtplan al besproken is. In de maand juni worden de overige studentenwoningen bezocht.

De site www.kenjevluchtplan.nl is door ruim 2500 studenten bezocht. Op de site konden studenten een filmpje uploaden over een hachelijke situatie waaruit ze moesten vluchten. De prijzen worden in juni door de brandweer uitgereikt.

Geplaatst: 04 juni 2010.

4 juni 2010