Belgische Federale Overheid

kinderprostitutie"

Steven Vanackere - lancering van de campagne "Stop kinderprostitutie"

Datum: 03 juni 2010
Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft tijdens een persconferentie in het kasteel van Hertoginnedal officieel het startsein gegeven voor de derde campagne "Stop kinderprostitutie" in België. Hij werd omringd door de verschillende partners van het initiatief. Het doel van de campagne is de strijd tegen het seksuele toerisme en de seksuele uitbuiting van kinderen in het buitenland.

De Minister heeft het engagement van Buitenlandse Zaken in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen onderstreept, in het bijzonder de rol die onze ambassades en consulaten vervulden tijdens de vorige sensibiliserings- en preventiecampagnes.

"Het gaat om een uniek initiatief in Europa" onderlijnde de Minister, "gelet op de betrokkenheid van de publieke en private partners van deze campagne". Deze partners waren in grote getale aanwezig bij de persconferentie van deze morgen: de NGO's en de mensen op het terrein zoals ECPAT/End Child Prostitution, Pornography and Trafficking, Plan België, Child Focus, APLE/Action pour les enfants en Samilia, die actie ondernemen op het gebied van kinderprostitutie in o.m. de Dominicaanse Republiek, Cambodja en Roemenië; de vervoerssector, de toeristische sector en de reissector; en, tot slot, de publieke partners, waaronder Buitenlandse Zaken, Landsverdediging, Justitie en de Federale Politie.

De campagne behelst onder meer de verspreiding van aanplakbiljetten en folders in treinstations, luchthavens en horecazaken zowel in België als in onze 130 ambassades, consulaten en permanente vertegenwoordigingen in het buitenland. Op de website www.stopkinderprostitutie.be kan men kennis nemen met de inspanningen geleverd door de verschillende partners in de strijd tegen kinderprostitutie. De website staat ook ter beschikking van het grote publiek om misbruik van minderjarigen in het buitenland te melden.