Rijksvoorlichtingsdienst

Extra geld voor verbetering leefbaarheid 22 wijken

Minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie stelt 22 wijken in evenzoveel gemeenten een bijdrage in het vooruitzicht voor de aanpak van problemen met de leefbaarheid. Het gaat in totaal om 30 miljoen euro. De bijdrage komt uit de speciale pot van 60 miljoen euro voor wijken die niet behoren tot de 40 aandachtswijken, maar die wel met vergelijkbare problemen kampen. Minister Van Middelkoop heeft de Kamer vandaag in een brief geïnformeerd over de verdeling van de extra Rijksbijdrage.

Gemeenten konden voor een bijdrage uit het zogeheten Budget 40+ plannen indienen die door een commissie onder leiding van de heer Doekle Terpstra werden beoordeeld op kansrijkheid. Anders dan vorig jaar het geval was bij de verdeling van de eerste tranche van 30 miljoen euro over 15 wijken, kregen in deze ronde gemeenten buiten de G31 voorrang. Op basis van gegevens uit de monitor 'Leefbaarometer' werden 34 gemeenten in het bijzonder uitgenodigd om plannen te maken. Zij hebben een of meerdere wijken waar de leefbaarheid onder druk staat.

Minister Van Middelkoop neemt met de definitieve selectie van de 22 wijken, het advies van die commissie Terpstra integraal over. De gemeenten krijgen voor de aangewezen wijken een bijdrage die varieert van 1 tot 2 miljoen euro. Daaronder zitten ook de wijken die sinds enige tijd door verschillende incidenten negatief in het nieuws zijn zoals het JES-gebied in Veenendaal, Terweijde in Culemborg, Holendrecht/ Venserpolder in Amsterdam en de Donderberg in Roermond.

Commissie-voorzitter Terpstra stelt in zijn eindverslag dat de openstelling van de tweede tranche naar de gemeenten buiten de G31 het bereik van de wijkaanpak verder heeft verbreed. "Met beperkte financiële prikkels is er in veel wijken voor nieuwe energie gezorgd. Partners die elkaar voorheen niet opzochten, deden dat nu wel". Terpstra adviseert het kabinet verder te investeren in kennisdeling tussen gemeenten zodat ook andere steden met vergelijkbare problemen daarvan de vruchten kunnen plukken.

Bijlage: Verdeling tweede tranche Budget 40+

Noot voor redacties (