Politie Haaglanden

Persberichten 4 juni

Haaglanden, 04-06-2010

Kom van dat dak af
Den Haag Politieagenten onderzochten donderdagochtend 3 juni om 01.30 uur een melding verdachte omstandigheden op de Zwedenburg. De bewoners belden de politie toen zij voetstappen op het dak hoorden. Toen de agenten een onderzoek instelden, zagen zij dat vanaf het dak een 40-jarige bekende aan kwam lopen. Het bleek een goede bekende van de politie te zijn die als veelpleger inmiddels de nodige misdrijven achter zijn naam heeft staan. Op het dak vonden de agenten diverse doorgeknipte bliksemafleiders. De 40-jarige had diverse tangen op zak en ook koperdraad bij zich. Hij werd dan ook aangehouden op verdenking van koperdiefstal en wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aangezien de verdachte op de lijst van ISD-kandidaten staat, verwacht de politie dat hij ook daadwerkeijk de ISD-maatregel krijgt opgelegd.

Korpsprioriteit Veelpleger aanpak
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Winkeldief mishandelt winkelpersoneel
Den Haag - Een 20-jarige winkeldief uit Rotterdam probeerde donderdag 3 juni om 19.10 uur een broek en een vest te stelen, door die onder zijn eigen kleding aan te trekken. Hij werd daarop betrapt door het personeel, dat hem met vier broeken het pashokje in had zien gaan. Het viel hen op dat hij er met drie weer uit kwam. Toen ze de man hiermee confronteerden, werd hij agressief en sloeg één van de medewerkers op zijn gezicht. Een politieagent in zijn vrije tijd zag het gebeuren en hielp met het aanhouden van de Rotterdammer en een 17-jarige medeverdachte. Twee andere vrienden van de verdachten konden wegvluchten. De Rotterdammers werd naar het politiebureau overgebracht, waar zij een proces-verbaal kregen voor diefstal met geweld.

Passantenruzie
Den Haag - Een onschuldige botsing tussen passenten liep donderdag 3 juni om 17.45 uur uit de hand. Een 56-jarige man uit Den Haag botste op de Spuistraat tegen twee vrouwen (38 en 26 jaar uit Leiden). De vrouwen vonden dat hij hen daarvoor excuses moest maken, wat de man weigerde. Daarop escaleerde de situatie en gaf de man één van de vrouwen een elleboogstoot. De vrouwen sloegen hem daarop in zijn gezicht, waarop de man weer zijn ijsje bij één van hen in het gezicht duwde. Leden van het Jongeren Toezicht Team zagen de ruzie en meldden het direct bij de politie. Agenten noteerden de gegevens van de ruziënde partijen. De man en vrouwen gaven aan dat zij waarschijnlijk aangifte tegen elkaar zullen doen. Daarop ging ieder zijns weegs.

Scooterrijder op de vlucht
Den Haag De politie hield donderdagavond 3 juni om 21.45 uur een 27-jarige Haagse scooterrijder aan die onder invloed, zonder rijbewijs, door het rode licht, en onverzekerd over de Steenwijklaan reed. Toen de agenten hem een stopteken gaven, probeerde de verdachte te vluchten. Hij reed met hoge snelheid over een drempel en verloor de controle over de scooter. Hij begon te slingeren en raakte een aantal geparkeerde voertuigen. Vervolgens gleed hij onderuit. De GGD behandelde hem in het ziekenhuis aan een gebroken sleutelbeen. Hij blies aan het politiebureau 250 ugl. De verdachte moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Gevaarlijke bestuurder kan niet ontkomen
Den Haag Toen politieagenten dinsdagavond 3 juni rond 21.45 uur een gevaarlijke 32-jarige automobilist op de Soestdijksekade een stopteken gaven, rende hij zijn voertuig uit. De politie zag de man kort daarvoor met hoge snelheid over de kruising van de Erasmusweg met het Veluweplein rijden. Hierbij sneed hij andere weggebruikers af. Hij claxonneerde naar andere weggebruikers om hen aan de kant te dwingen. Vervolgens negeerde hij het stopteken van de politie. Toen de agenten voor hem gingen rijden en hem tot stilstand dwongen, ging hij er te voet vandoor. Maar hij kon niet ontkomen en beledigde bij de aanhouding de agenten. De man had een flinke borrel op. Hij blies 1085 ugl en hij reed met een ingevorderd rijbewijs. Hij kan dan ook een forse bekeuring tegemoet zien. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Hennepkwekerij in de woonkamer
Den Haag Politieagenten kregen donderdag 3 juni om 09.45 uur een melding van een gemeentelijk controleteam dat zij op een hennepkwekerij waren gestuit. In de woonkamer van een woning aan de Vaillantlaan troffen de agenten inderdaad een hennepkwekerij aan, maar de planten waren al geoogst. Ze ontmantelden de kwekerij en alle apparatuur werd vernietigd. Het energiebedrijf constateerde diefstal van stroom. De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar de bewoner van het pand. Ook in een woning aan de Cornelis Houtmanstraat ontdekte de politie dinsdag 3 juni rond 16.15 uur een hennepkwekerij met meer dan 300 planten. De planten stonden verdeeld over meerdere kamers. De politie ontruimde de kwekerij. De recherche stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bewoner. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Automobilist met gestolen goederen
Den Haag/Scheveningen Tijdens een verkeerscontrole van de politie in samenwerking met de douane op de Strandweg dinsdag 3 juni werden meerdere goederen ontdekt die van diefstal afkomstig waren. Een 36-jarige Haagse automobilist had computers en documenten bij zich die niet van hem waren. Uit onderzoek bleek dat deze goederen gestolen waren. Hierop onderzocht de politie ook de woning van de verdachte. Ook hier werden diverse gestolen goederen aangetroffen. De verdachte zit vast voor verhoor.

Bestelbus gestolen en weer terug
Den Haag Een 20-jarige Hagenaar deed donderdagavond 3 juni aangifte bij de politie van diefstal van zijn bestelbus. De bestelbus was gestolen vanaf de Soesterbergstraat en de buurman van de aangever had de bestelbus op de Architect Westrastraat zien staan. Hierop gingen politieagenten poolshoogte nemen en zij troffen inderdaad de gestolen bestelbus aan.

Motorrijders onderuit
Den Haag Een 47-jarige motorrijder is donderdagavond 3 juni gewond geraakt bij een aanrijding op de Noordweg. De motorrijder reed op de Noordweg in de richting van de Laan van Wateringse Veld. Gekomen bij de kruising van de Noordweg met de Laan van Wateringse Veld stonden automobilisten te wachten voor het rode verkeerslicht. De motorrijder haalde deze voertuigen in. Toen het licht groen werd, gingen de automobilisten rijden. Een van hen, een 23-jarige Haagse automobiliste, trok ook op en wilde vervolgens linksaf slaan. Hierbij kwam zij in botsing met de motorrijder. De motorrijder vloog over de motorkap en belandde op het wegdek. Hij werd met pijn in zijn schouder vervoerd naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt deze aanrijding. Een 45-jarige motorrijder botste donderdag 3 juni om 18.15 uur op de Oostvlietweg in Leidschendam tegen een lantaarnpaal. De man raakte door nog onbekende oorzaak de controle over zijn motor kwijt en ging onderuit. Hierbij raakte de man een lantaarnaal. Het slachtoffer raakte bij het ongeval gewond en de GGD vervoerde de man naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek naar de toedracht van het ongeval in.

Onder invloed
Wassenaar Een 61-jarige automobilist uit Wassenaar moest donderdag 3 juni om 15.50 uur zijn rijbewijs inleveren. De man werd door de politie op de Starrenburglaan aangehouden omdat hij slingerend reed. Aan het bureau bleek dat hij teveel had gedronken. De man blies 700 ugl en kreeg een proces-verbaal. Ook een 76-jarige Wassenaarder raakte zijn rijbewijs kwijt. De man werd op de Johan de Wittstraat betrapt en moest, omdat de man niet goed kon blazen, een bloedproef ondergaan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Snelkraak
Rijswijk Onbekende(n) braken vrijdagochtend 4 juni om 03.20 uur in bij de AH-supermarkt aan de Kerklaan. Enkele daders braken de voordeur open en namen enkele goederen mee, waaronder sigaretten. Na de inbraak reden de daders weg op twee scooters in onbekende richting. Bent u getuige geweest van deze inbraak of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Auto botsen
De Lier Twee automobilisten botsten donderdag 3 juni om 17.25 uur op de Burgerweg tegen elkaar. Ter hoogte van een wegversmalling raakten beide autos elkaar. De schade viel achteraf mee. De politie stelt een onderzoek naar de toedracht van het ongeval in.

Paarden in de tuin
Pijnacker Buurtbewoners van de Katwijkerlaan keken donderdag 3 juni om 17.40 uur verwonderd op toen zij in hun voortuinen enkele paarden zagen lopen. Politieagenten constateerden dat de paarden uit een nabij gelegen weiland waren ontsnapt. Met enige moeite werden de paarden weer naar het weiland teruggebracht.

Auto tegen paal
Delft Een 36-jarige automobilist uit Delft botste vrijdag 4 juni kort na middernacht op de Oude Delft tegen een betonnen paal. De bestuurder raakte niet gewond, maar de schade aan zijn auto was behoorlijk.

Inbraak in supermarkt
Zoetermeer Onbekende(n) braken vrijdagochtend 4 juni om 03.20 uur in bij de Hoogvliet-supermarkt aan de Van Stolberglaan. De dader(s) braken de winkel open en namen enkele goederen mee en braken de kluis in het pad open. Bent u getuige geweest van deze inbraak of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Auto en scooter botsen
Zoetermeer Een 17-jarige scooterrijder uit Zoetermeer raakte donderdag 3 juni om 19.45 uur bij een ongeval op de Vortiusrode gewond. De jongen reed vermoedelijk door rood licht en botste daarbij tegen een van rechts komende personenauto bestuurd door een 23-jarige plaatsgenoot. De 17-jarige raakte bij het ongeval gewond en de GGD vervoerde hem naar het ziekenhuis.

Motorrijder gewond
Zoetermeer Een 38-jarige motorrijder botste donderdag 3 juni om 08.00 uur op de kruising Edisonstraat met de Newtonstraat tegen een personenauto bestuurd door een 29-jarige Zoetermeerder. De motorrijder raakte bij het ongeval lichtgewond en kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De politie stelt een onderzoek naar de toedracht van het ongeval in.

Boem is ho
Zoetermeer Een 21-jarige automobilist botste donderdag 3 juni kort voor middernacht op de Amerikaweg tegen een lantaarnpaal. De man wilde zijn portemonnee die van het dashboard viel al rijdend oppakken en verloor mede daardoor de macht over het stuur. De auto van de man raakte daarbij zwaarbeschadigd. De politie stelt een onderzoek naar de toedracht van het ongeval in.