Inspectie Werk en Inkomen

Betere benutting regierol gemeenten nodig bij uitvoering Wsw

Twee jaar na de invoering van wijzigingen in de Wet sociale werk-voorziening (Wsw) zijn de meeste sw-bedrijven een eind op weg met het omvormen van productiebedrijf naar 'arbeidsontwikkel-bedrijf'. Gemeenten voeren in toenemende mate de regie op de uitvoering van de Wsw. Ten aanzien van de arbeidsontwikkeling vullen ze de regierol echter nog onvoldoende in. Dit meldt de In-spectie Werk en Inkomen in een vandaag verschenen rapport.

De Wsw draait om mensen die - door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen - zelfstandig niet in staat zijn om het wettelijk minimumloon te verdienen. Het is de bedoeling dat sw-bedrijven hen hel-pen om hun capaciteiten zo goed mogelijk te ontwikkelen, als het kan met een baan bij een 'gewone' werkgever als resultaat. De gemeente heeft een zorgplicht voor mensen met een Wsw-indicatie. Verder heeft de ge-meente een regierol over de uitvoering van de Wsw.

Arbeidsontwikkeling is een van de speerpunten in de Wsw. Bij arbeids-ontwikkeling wordt een medewerker voortdurend ondersteund om vaar-digheden te ontwikkelen. Doel is dat iedere individuele Wsw'er uiteindelijk op het voor hem of haar maximaal haalbare niveau werkzaam is. Nage-noeg alle sw-bedrijven zijn actief met vormen van arbeidsontwikkeling.

Gemeenten schieten tekort in de regie op de omschakeling van sw-bedrijven van productiebedrijf naar arbeidsontwikkelbedrijf. Ze laten zich niet altijd goed informeren over de uitvoering van het beleid. De verant-woording aan gemeenteraad en gemeentebestuur gaat meestal over zaken als financiën, taakstelling en wachtlijsten. Over de stand van zaken op het gebied van arbeidsontwikkeling krijgen ze maar zelden informatie.

persbericht IWI, 4 juni 2010

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.