D66

vrijdag 4 juni 2010

D66 meest actieve EP delegatie

Sophie in 't Veld en Marietje Schaake zijn het meest politiek actief in het EP in vergelijking tot de andere Nederlandse Europarlementariërs.

verdriedubbeld

Dat blijkt uit een inventarisatie van de parlementaire activiteiten op de website van het EP. Voor delegatieleider In 't Veld is het geen verrassing dat D66 de lijst aanvoert van
meest actieve Europarlementariërs:

"In 2009 is D66 verdriedubbeld in het Europees Parlement. Met nieuwkomers Marietje Schaake en Gerben Jan Gerbrandy hebben we een ijzersterk team dat zich op alle fronten bezighoudt met uitvoering van het pro-Europese programma van D66."

urgente kwesties

De D66 delegatie houdt zich bezig met alle belangrijke kwesties van dit moment, of het nou gaat om de crisis in de eurozone, de klimaat- en energiecrisis of de economische strategie van de EU. Maar ook op het buitenland beleid van Europa oefent D66 invloed uit.

staatsteun

Sophie in ´t Veld heeft steun van het Europees Parlement gekregen voor een parlementair onderzoek naar de staatsteun aan de banken en de auto-industrie. Dankzij haar inzet komt er ook een beperking op het gebruik van Europese passagiersgegevens door landen als de VS.

mensenrechten in Iran

Samen met Marietje Schaake heeft In 't Veld voorgesteld om de BTW op e-books te verlagen van 19% naar 6%, het tarief voor papieren boeken.

Als lid van de Buitenland Commissie vraagt Schaake op verschillende manieren aandacht voor de mensenrechtensituatie in Iran.

Digitale Agenda

Andere speerpunten voor haar zijn onderwijs, de aanpak van jeugdwerkloosheid en de Digitale Agenda. Zo dringt Schaake er bij Eurocommissaris Kroes op aan dat computervaardigheden van Europeanen verbeterd moeten worden om de doelstellingen van EU 2020, de economische doelen voor de komende jaren, te kunnen halen.

biodiversiteit

Gerben Jan Gerbrandy maakt zich sterk voor het behoud van biodiversiteit. Het beschermen van de natuur is van wezenlijk belang voor de economie. Gerbrandy wil dat er een internationaal handelsverbod komt op blauwvintonijn en op dit moment werkt hij aan een verbod op de import van fout hout. Een ander belangrijk speerpunt voor de D66 Europarlementariër is zorgen voor meer transparantie in de begroting van het Europees Parlement.

Europa

In 't Veld betreurt het dat Europese thema's in de campagnes voor de TK-verkiezingen een ondergeschikte rol spelen. " Deze verkiezingen draaien om bezuinigingen in Nederland, terwijl onze economische plannen toch echt een belangrijke Europese dimensie hebben. D66 ziet dat de toekomst van Nederland ligt in een sterk Europa. De kiezers hebben recht te weten met welk standpunt een nieuw kabinet naar Brussel gaat.".

Bekijk de Videomessage D66 EP delegatie