Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie



Pleidooi voor nieuwe aanpak van chronische ziekten

Dinsdag 1 juni is een brief gestuurd naar de leden van de Vaste Kamercommissie van VWS namens de NPCF en zeven grote landelijke patiëntenorganisaties voor chronisch zieken. In de brief uiten de organisaties hun bezorgdheid over het feit dat de nieuwe aanpak van de zorg voor veel voorkomende chronische aandoeningen (hart- en vaatziekten, hartfalen, COPD, depressie) stagneert.

Mensen met één of meerdere chronische aandoeningen ervaren nu vaak versnippering in de zorg doordat ze met verschillende zorgverleners te maken hebben die onderling de zorg niet altijd goed afstemmen en overdragen. De nieuwe programmatische aanpak met een belangrijke rol voor zorgstandaarden en zelfmanagement gaat uit van zorg op maat, zoveel mogelijk dichtbij huis met een focus op preventie en uitstel van complicaties. Zorgverleners, verzekeraars en patiëntenorganisaties zijn het erover eens dat deze aanpak op termijn goedkoper en effectiever is en bovendien de kwaliteit van leven van patiënten met een chronische aandoening verhoogd.

De patiëntenorganisaties zijn teleurgesteld dat ondanks dat iedereen positief is over deze aanpak de verdere ontwikkeling wordt gedwarsboomd door discussies over de financiering. De organisaties roepen in hun brief de politiek op om de unieke kans die de nieuwe aanpak biedt op samenhangende zorg voor chronische aandoeningen met een belangrijke rol voor de patiënt te ondersteunen en stimuleren.

De afzenders van de brief zijn de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), Hart & Vaatgroep, Reumapatiëntenbond, Astmafonds Longpatiëntenvereniging, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Landelijk Platform GGz (LPGGz) en Diabetes Vereniging Nederland (DVN)