Topwetenschappers zetten licht op groen voor private opslag van stamcellen uit navelstrengbloed. 04/06/2010 11:21

PR Newswire

ZUTPHEN, Nederland en NIEL, België, June 4, 2010 /PRNewswire/ -- Vier wereldvermaarde stamcelexperts* en initiatiefnemers van publieke celopslagbanken in de Verenigde Staten en Europa, hebben zich recent duidelijk uitgesproken vóór de opslag van stamcellen uit navelstrengbloed in private banken. De oprichting van de 'family Cord Blood Bank' door Cord:Use in de VS mocht zich verheugen in de enthousiaste medewerking van deze wetenschappelijke experts.

Cryo-Save (Euronext: CRYO), de grootste stamcelbank in Europa, is opgetogen met deze positieve ontwikkeling. "We verwachten dat het belang van private opslag van stamcellen nu ook in Europa zal toenemen en dat de soms onredelijke argumenten die in een aantal landen mensen verhindert stamcellen op te slaan, zullen verdwijnen", aldus CEO Arnoud van Tulder, "gecombineerde opslag lijkt de toekomst".

Wat is het nut van navelstrengbloed?

Navelstrengbloed bevat zeer waardevolle cellen; stamcellen die kunnen vermenigvuldigen en uitgroeien tot cellen die ernstige en soms dodelijke ziekten kunnen behandelen. Ondertussen worden ze ingezet tegen meer dan 70 ziektes en het onderzoek naar nieuwe toepassingsdomeinen neemt sterk toe; er lopen vandaag meer dan 3.000 klinische studies**. Het bloed en de stamcellen worden via een geavanceerde technologie geanalyseerd, verwerkt en vervolgens bewaard in de gasfase van vloeibaar stikstof. Wanneer nodig, kunnen de cellen onmiddellijk gebruikt worden.

Private versus publieke opslag?

In de private of familie bloedbank kan je als ouder het navelstrengbloed met de stamcellen van je kind laten opslaan. De stamcellen zijn dan beschikbaar voor later gebruik en garandeert een exacte match voor het kind in kwestie, en 25% kans dat het ook voor een broer of zusje een exacte match vormt. Wereldwijd besloten reeds honderdduizenden ouders het navelstrengbloed van hun kinderen in een private bank op te slaan.

Bij publieke opslag beslissen de ouders de stamcellen beschikbaar te maken voor anderen. De cellen kunnen dan ingezet worden om het leven van een andere, onbekende persoon te redden, die een match vertoont met het donorbloed. De donorouders hebben echter geen enkele garantie dat de stamcellen ook voor hun eigen kind beschikbaar blijven. Daarnaast blijkt slechts 30 tot 50% van alle donaties daadwerkelijk opgeslagen te worden. De rest wordt vernietigd. De garantie dat de stamcellen beschikbaar zijn als je kind ze nodig heeft, krijg je enkel bij opslag in een private of familiebank.

Cryo-Save gaat voor gecombineerde opslag

Cryo-Save is met meer dan 130.000 opgeslagen stalen en activiteiten in meer dan 38 landen de grootste stamcelbank in Europa. De stamcellen worden afgenomen uit navelstrengbloed en -weefsel. In Italië biedt Cryo-Save een gecombineerde opslag aan voor privaat en publiek gebruik.

Dit biedt de garantie dat het bloed beschikbaar is voor het eigen kind indien nodig, maar laat toe om ook anderen te helpen. Cryo-Save streeft ernaar om deze gecombineerde opslag - best of both worlds - na toestemming van de autoriteiten, ook in andere landen te introduceren.

Cryo-Save (http://www.cryo-save.com)

Met meer dan 130.000 stalen in opslag, is Cryo-Save Group, met hoofdkantoor in Zutphen, de grootste stamcelbank voor stamcellen uit navelstrengbloed en navelstrengen van Europa en een van de snelst groeiende ter wereld. Cryo-Save bewaart niet alleen stamcellen uit het bloed van de navelstreng, maar onderscheidt zich van haar concurrenten in Europa, de Verenigde Staten en Azië door ook een deel van de navelstreng zelf op te slaan die waardevolle mesenchymale stamcellen (MSCs) bevat. Sinds 21 mei jongstleden bewaart Cryo-Save ook MSCs uit vetweefsel van volwassenen (Cryo-Lip(R), http://www.cryo-lip.com).

Gedreven door een internationale strategie is Cryo-Save thans gevestigd in 38 landen op drie continenten. De onderneming heeft technologisch hoogstaande laboratoria en opslagfaciliteiten in België, Duitsland, Dubai, India en Frankrijk (in aanbouw).