Ministerie van Financiën

Nederland en Antillen samen op jacht naar zwartspaarders

Nieuwsbericht | 04-06-2010 | Belastingdienst

De Nederlandse en de Antilliaanse Belastingdiensten gaan samenwerken om Nederlandse zwartspaarders op te sporen. Het gaat hier om een gerichte speuractie naar Nederlanders die betrokken zijn bij een zogenoemde Stichting Particulier Fonds (SPF) waarin vaak miljoenen euro's zijn ondergebracht.
Een team van Nederlandse en Antilliaanse belastinginspecteurs zal gezamenlijk actie ondernemen om deze vorm van belastingontduiking te voorkomen. Tevens zijn via de CD-rom uit Duitsland de Nederlandse betrokkenen bij tweeëntwintig anonieme Liechtensteinse Stiftungen achterhaald. Dat maakte minister Jan Kees de Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

Samenwerking Antillen
De particuliere fondsen op de Antillen - waarin vermogens tot enkele tientallen miljoenen euro's kunnen zitten - worden via een anonieme trust beheerd. Hierdoor kan de fiscus niet zien wie hier achter zit. De Belastingdienst ontving signalen dat zeker 250 van deze fondsen plotseling zijn opgeheven. De aanleiding is waarschijnlijk de nieuwe Successiewet, die verplicht tot het opgeven van betrokkenheid bij deze trusts. Het `leegschudden' van de fondsen lijkt te worden geregisseerd vanuit Nederland. Minister De Jager: "De Belastingdienst is nu bezig met een diepgaand onderzoek om na te gaan of hier sprake is van pogingen om in het zicht van de nieuwe Successiewet geld buiten het zicht van de fiscus te houden." De informatie die uit de samenwerking met de Antilliaanse Belastingdienst komt, wordt gekoppeld aan de beschikbare gegevens die de Belastingdienst bij Nederlandse banken hierover opvraagt.

Nederlandse 'Liechtensteiners' op CD-rom
Via de CD-rom die Nederland van Duitsland ontving zijn de Nederlanders die betrokken zijn bij zo'n tweeëntwintig Liechtensteinse Stiftungen achterhaald. Hierin zitten vaak vele miljoenen euro's, maar de Belastingdienst kan door de juridische opzet niet direct zien bij wie dit geld terecht komt. "In de informatie die we via Duitsland ontvingen is te lezen wie de Stiftung in eigendom heeft en hoe er leiding aan wordt gegeven. Er zijn inmiddels gerechtelijke procedures tegen deze groep gestart."

Boete inkeerders per 1 juli omhoog naar 30 %
Over een maand gaat de minimale boete voor vrijwillige inkeren omhoog naar 30 procent. De boete voor zwartspaarders die door de FIOD of de fiscus worden opgespoord, is sinds juli 2009 al verhoogd naar maximaal 300 procent. Sinds begin dit jaar hebben ruim 500 mensen gebruik gemaakt van de inkeerregeling om meer dan 180 miljoen euro aan te geven. "Gemiddeld ging het om ongeveer 350.000 euro per rekeninghouder. Ruim 20 van hen gaven elk meer dan 1 miljoen euro bij de fiscus aan. We zien een duidelijke stijgende lijn in het gemiddeld bedrag per inkeerder. Ook de grotere vissen komen door de verhoogde pakkans tot inkeer", aldus De Jager. De meeste inkeerders hebben bankrekeningen in Zwitserland, België en Luxemburg. Daarnaast zijn via adviseurs de afgelopen maanden zeker 50 Liechtensteinse Stiftungen bij de Belastingdienst aangemeld om schoon schip te maken.