Ministerie van Defensie

Koreastrijders herdacht

4 juni 2010, 12.23 uur

De 122 gesneuvelde Nederlandse militairen uit de Koreaoorlog zijn dinsdag 1 juni in Schaarsbergen herdacht. Een groot deel van de circa 200 nog resterende Nederlandse Koreaveteranen was bij de bijzondere ceremonie aanwezig.

Speciale gasten waren de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Lex Oostendorp, de ambassadeur van Zuid-Korea, dr. Kim Young-Won, en verschillende militaire- en burgerautoriteiten uit binnen- en buitenland.

Kranslegging

Luitenant-generaal Oostendorp sprak tijdens de ceremonie de veteranen toe. - Foto: ministerie van Defensie

Oostendorp sprak in zijn toespraak onder meer de veteranen toe: "U heeft daar, ver van huis in een land dat niemand kende, voor een bevolking die u nooit had ontmoet, op een geweldige wijze uw plicht gedaan." De Zuid-Koreaanse ambassadeur legde een krans bij het Korea-monument en sprak zijn dank uit voor de Nederlandse bijdrage aan de oorlog en de goede relatie die sindsdien tussen beide landen bestaat.

Na de ceremonie werden aan de veteranen nog 2 videoboodschappen getoond van zowel minister-president Jan Peter Balkenende als de Zuid-Koreaanse president Lee-Myung Bak.

Tradities

De herdenking op de Oranjekazerne is een initiatief van 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz. Na terugkeer van het laatste Korea-detachement in 1954 kreeg het regiment de opdracht de tradities van dit detachement te bewaren.

Nederlands detachement

De Zuid-Koreaanse ambassadeur legde een krans bij het Korea-monument. - Foto: ministerie van Defensie

Tussen 1950 en 1954 werden 3418 Nederlandse militairen naar het Koreaanse schiereiland uitgezonden. Zij maakten daar onderdeel uit van het Nederlands Detachement Verenigde Naties.