Gemeente Hoorn

Kadernota 2010: Oplopend begrotingstekort in de toekomst

Uit de kadernota van de gemeente Hoorn blijkt dat de begroting van 2010 nog met een positief resultaat afsluit. Daarna is er tot 2014 een oplopend begrotingstekort. De hoogte van het tekort is nog onzeker omdat nog niet duidelijk is hoeveel en waarop het rijk gaat bezuinigen. Eén ding is duidelijk: er moeten keuzes gemaakt worden.

De kadernota is een bijstelling van de begroting 2010 en de meerjarenraming. Het geeft het financiële kader voor de begroting van 2011. In 2010 sluit de begroting nog met een positief resultaat van 1,8 miljoen euro. Vanaf 2012 loopt het begrotingstekort in de Kadernota op naar 5,5 miljoen euro. In werkelijkheid zal dit tekort hoger zijn, omdat de korting op de algemene uitkering uit het gemeentefonds nog niet is meegenomen. Het financieel perspectief in deze kadernota is zorgelijk. In het coalitieakkoord spraken we al over een bezuiniging van 18 miljoen euro, deze kadernota laat ook zien dat dit nodig is, aldus wethouder Ronald Louwman.

Koerswijziging Om de ambities waar te kunnen maken, spreekt het Coalitieakkoord 2010-2014 van een koerswijziging die gerealiseerd moet worden. De coalitie gaat accenten anders leggen en zoekt een nieuwe balans tussen overheid en de markt. () Dat leidt tot lastige keuzes, maar biedt tegelijkertijd ook ruimte voor nieuwe kansen. Nieuwe kansen, omdat minder geld ook creatiever maakt bij het bedenken van oplossingen. Waar we geen taak zien voor de overheid geven we dat duidelijk aan.We willen verantwoordelijkheden daar leggen waar ze horen, dat kan bij de gemeente of bij de samenleving zijn, licht wethouder Ronald Louwman toe.

Ombuigingen Om Hoorn in de komende jaren financieel gezond te houden, werkt de gemeente Hoorn aan een ombuigingsplan. Er worden voorstellen uitgewerkt voor bezuinigingen en voor extra inkomsten. Bij het plan staat de vraag centraal wat het beeld is voor de gemeente Hoorn in 2015. En vervolgens: passen de huidige processen, de producten en de rol die de gemeente uitvoert in dit beeld. In het najaar vraagt het college aan de raad om daar keuzes in te maken. Pas dan kan het college een uitvoeringsplan maken voor de bestuursperiode tot 2014. Naar verwachting is dit plan begin 2011 klaar.

Topprioriteiten Vooruitlopend op het college-uitvoeringsplan, geeft het college in de Kadernota 2010 de prioriteiten voor het eerste bestuursjaar aan. De ombuigingsoperatie staat bovenaan de lijst van topprioriteiten. Ook de verbetering van de dienstverlening, verplaatsing van de hockeyvelden en toegangsweg naar de binnenstad staan op de lijst. Daarnaast zijn er doorlopende onderwerpen uit de vorige bestuursperiode op basis van de begroting, vanuit aangenomen moties of toezeggingen aan de raad, zoals: citymarketing, armoedebeleid, Sterflats, bewaakte fietsenstalling Kersenboogerd en het bereiken van jongeren. Een compleet overzicht van de topprioriteiten staat in de werkversie van de kadernota.

Vervolg Het college gaat met de raad in gesprek over de keuzes voor de toekomst. Na de zomer volgt de ombuigingsoperatie. Bespreking van de kadernota in de raad staat gepland op 29 juni. De werkversie van de kadernota 2010 is vanaf 9 juni in te zien bij de voorlichtingsbalie. Het document is ook online te zien.