En de winnaar is....Mirjam Letsch

04/06/2010 12:54

Datiq B.V.

De jury van de World Portraits fotowedstrijd heeft unaniem de Nederlandse fotograaf Mirjam Letsch als winnaar uitgeroepen.

World Portraits heeft in samenwerking met Hollandse Hoogte een fotowedstrijd uitgeschreven voor fotografen die een origineel idee hebben voor een 'eerlijke' fotoproductie van wereldformaat. De fotograaf met het beste idee mag met een budget van 5000 Euro een authentieke en pure reportage maken in een land naar keuze.

Mirjam gaat naar India waar zij de armste mensen in de Indiase kaste hiërarchie gaat fotograferen. Niet om de armoede in beeld te brengen, maar met de focus op kleur. Met deze insteek zal Mirjam laten zien hoe echt, mooi en kleurrijk deze mannen, vrouwen en kinderen zijn.

Mirjam: " Juist door te focussen op kleur en mensen in heel verschillende situaties te portretteren, hoop ik de mensen een gezicht te geven die in het huidige India niet meer mee kunnen komen. Ik zal inzetbare en verkoopbare beelden maken waardoor juist die armste groep mensen kan profiteren."

Voorzitter van de jury Sacha de Boer over de keuze: "Mirjam heeft het meest originele idee. Haar foto's zijn van goede kwaliteit en ze heeft een helder en goed uitgewerkt budget. Mirjam kent het gebied en de mensen waar zij naartoe gaat heel goed en ze spreekt de taal, wat belangrijk is als je een dergelijke productie gaat doen."

Overigens zaten er tussen de 25 inzendingen meer goede ideeën en bijzondere plannen. De kwaliteit was hoog. Mirjam werd echter door ieder jurylid genoemd en dus unaniem als winnaar gekozen. De jury bestaat uit nieuwslezer en fotografe Sacha de Boer, Margriet-hoofdredacteur Leontine van den Bos, programmamaakster Floortje Dessing en de directeurvan Hollandse Hoogte, Louis Zaal.