Gemeente Nijmegen

Datum Nummer persbericht 4 juni 2010 100604

Tijdelijk kunstwerk van Florentijn Hofman siert Valkhofpark op

Het Valkhofpark is vanaf medio september minimaal zes maanden lang het podium voor een 11 meter hoog kunstwerk dat tevens als uitkijkpost over de Waal dient. Het 'Uitkijkkonijn' is een ontwerp van de gerenommeerde kunstenaar Florentijn Hofman. Hij verwierf bekendheid met grote openbare kunstwerken in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Schiermonnikoog, Osaka (Japan), Sao Paulo (Brazilië) en St. Nazaire (Frankrijk). Het kunstwerk wordt geopend tijdens het UITfestival Nijmegen.

In 2008 heeft de Nijmeegse gemeenteraad het kunstopdrachtenbeleidsplan 'INbeelden' vastgesteld. Eén van de doelstellingen uit dit beleidsplan is dat in Nijmegen de komende jaren een aantal tijdelijke kunstwerken wordt gerealiseerd. Het tijdelijke karakter van de kunstwerken biedt kansen om projecten te realiseren die meer gewaagd zijn, meer visueel extreem zijn en de discussie over kunst aanwakkeren.

Als eerste kunstopdracht is gekozen voor een werk met een grootse impact: het 'Uitkijkkonijn'. Dit werk van Florentijn Hofman (zie ook www.florentijnhofman.nl) is een circa 11 meter hoog konijn aan de noordrand van het Valkhofpark. De visuele impact van het konijn is groots en zal niet onopgemerkt blijven, ook niet voor wie vanaf de Waalbrug de stad inrijdt. Bezoekers van het park kunnen het kunstwerk ook betreden. Via een trap in het kunstwerk is een platform te betreden met uitzicht over de Waal. Het Valkhofpark is ook als locatie gekozen vanwege de nabijheid van Museum het Valkhof en de betrokkenheid van het museum met de moderne kunst.

Over de plaatsing van het kunstwerk is overlegd met organisatie(s) die in het Valkhofpark evenementen organiseren. Het is de bedoeling dat het kunstwerk wordt geopend tijdens het UITfestival Nijmegen. Dit staat gepland op 11 en 12 september in de Nijmeegse binnenstad en in het Valkhofpark. Het kunstwerk van Florentijn Hofman is voor minimaal 6 maanden en maximaal 1 jaar te bezichtigen in het Valkhofpark. Met de initiatiefnemers van de herbouw van de Donjon in het Valkhofpark is besproken dat het 'Uitkijkkonijn' de voortgang voor deze plannen niet zal ophouden.

De opdrachtverlening aan Florentijn Hofman is tot stand gekomen onder begeleiding van de Commissie Beeldende Kunst. Deze commissie bestaat uit externe deskundigen (kunstenaars, kunsthistorici) en adviseert het bestuur van de gemeente Nijmegen. Voor deze gelegenheid is de commissie aangevuld met de conservator moderne kunst van Museum Het Valkhof.

De kosten van het project komen ten laste van de Reserve Percentageregeling Beeldende Kunst Nijmegen. De percentageregeling beeldende kunst is een landelijke regeling die voorschrijft dat bij overheidsprojecten 1% van de bouwsom moet worden besteed aan beeldende kunst. De Nijmeegse gemeenteraad heeft de bevoegdheid om geld uit deze reserve beschikbaar te stellen voor kunstwerken. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Het kunstwerk blijft in de toekomst eigendom van de gemeente. De mogelijkheid bestaat dus om het kunstwerk op een later moment ook in andere delen van de stad een tijdelijke plek te geven.

U kunt de bijlages downloaden op www.nijmegen.nl/nieuws/persberichten