Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente plaatst in najaar nog meer bladkorven

.jpg?hid=img;w=200] Dit najaar gaat de gemeente 100 bladkorven plaatsen op plekken waar veel bladafval wordt verwacht en waar buurtbewoners hun bladafval uit de openbare ruimte en hun eigen tuin kwijt kunnen. Wethouder Hans Groen in t Wout is heel tevreden over de resultaten van eerdere proeven. Het is een prachtig stukje bewonersparticipatie: bewoners denken mee over de plaats van de korf en er zijn vrijwilligers die de contacten met de gemeente onderhouden over de korf.

Resultaten proefperioden
Drie jaar geleden is op verzoek van bewoners op een beperkt aantal locaties een proef gestart met bladkorven. Vorig jaar is de proef uitgebreid met locaties uit andere wijken en zijn er 54 bladkorven geplaatst. Uit een evaluatie blijkt dat in wijken waar bladkorven staan, deze goed gevuld worden en er minder bladeren op straat liggen. Dit vergroot de veiligheid op straat, omdat natte bladeren het gevaar van uitglijden veroorzaken. Ook raakt het rioleringsstelsel minder snel verstopt en bevordert het de betrokkenheid in de buurt. Het verzamelde blad wordt verwerkt in compost en dat komt dus het milieu weer ten goede. Inwoners hebben veel belangstelling voor de korven. Na plaatsing van de korven in het najaar van 2009, kwamen er nog 30 tot 40 aanvragen binnen.

Meer vrijwilligers nodig
De bedoeling is dat bij iedere korf een vrijwilliger actief is als contactpersoon. Deze contactpersoon geeft aan de gemeente door wanneer de korf vol is. Vanwege de uitbreiding van het aantal korven dit najaar, is de gemeente op zoek naar meer vrijwilligers.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn