Greenpeace

Reclame Code Commissie wijst klacht Greenpeace toe: Trafigura misleidt het publiek

04 juni 2010

Amsterdam, Nederland -- De Reclame Code Commissie oordeelt dat het internationale oliebedrijf Trafigura het Nederlandse publiek heeft misleid. Dit gebeurde afgelopen najaar, 30 september, in grote advertenties in de dagbladen. Trafigura stelde daarin onder meer dat zij het beste voor heeft met de West-Afrikaanse regio, in reactie op eerdere berichtgeving over de dumping van giftig afval. Greenpeace diende dit voorjaar een klacht in bij de RCC. De RCC heeft de klacht van Greenpeace deels toegewezen en heeft Trafigura bij uitspraak van 3 juni 2010 aanbevolen niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Marietta Harjono (Greenpeace): "We zijn heel blij dat de RCC nu heeft bevestigd dat Trafigura het publiek misleidt als zij zegt dat ze het beste voor heeft met de West-Afrikaanse regio. Dat is precies waar het om draait . Het is bijzonder dat Trafigura blijft volhouden dat haar niets valt te verwijten."

De RCC vindt dat Trafigura het publiek heeft misleid door te adverteren met de stelling dat "Trafigura altijd streeft naar een goede invulling van haar economische en maatschappelijke betrokkenheid bij de West-Afrikaanse regio". Greenpeace heeft die stelling van Trafigura volgens de RCC gemotiveerd bestreden, door te wijzen op verschillende handelingen van Trafigura rond de Probo Koala affaire. Voorbeelden van deze handelingen die Greenpeace aan de Reclame Code Commissie had gepresenteerd zijn:

- Hoewel het afval in Europa correct kon worden verwerkt, liet Trafigura dit om winstreden in Afrika gebeuren en overtrad daarmee EU regelgeving - Trafigura nam bewust het risico van schade aan mens en milieu door in Amsterdam en verschillende Afrikaanse landen de ware aard van het afval te verzwijgen en van het afval af proberen te komen zonder daarbij de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen - Trafigura heeft het afval afgegeven aan het Ivoriaanse bedrijfje Tommy zonder zorgvuldig te controleren of dit net opgerichte bedrijfje wel in staat zou zijn het afval correct te verwerken. Trafigura legt alle schuld neer bij Tommy, wier eigenaar nu een gevangenisstraf uitzit van 20 jaar.

Trafigura stelt dat haar in de Probo Koala affaire niets kan worden verweten. Zij is in de RCC procedure niet ingegaan op de aan haar verweten handelingen. Volgens Trafigura zou dat haar niet vrijstaan omdat er in Nederland tegen haar een strafzaak loopt over het Probo Koala incident. Harjono: "Wij hebben er op gewezen dat de Nederlandse regels Trafigura niet verbieden lopende de strafzaak in te gaan op de beschuldigingen aan haar adres. Het was bovendien Trafigura zelf dat besloot deze advertentie te plaatsen in de wetenschap dat er een strafzaak tegen haar liep. Het is dan wat vreemd dat zij zich nu opeens daarachter verschuilt. Als zij echt niets kon zeggen over de kwestie dan had zij de advertentie niet moeten plaatsen en niet hoog moeten opgeven over de rol van Trafigura in Afrika."

Partijen kunnen binnen twee weken hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Contact informatie

*

Voor meer informatie of beeldmateriaal: Persvoorlichting Greenpeace, 06 - 250 310 13 Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen Greenpeace, 06 15007411

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 520.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.