Gemeente Valkenswaard

verhardingen

Onkruidbestrijding op verhardingen

De gemeente Valkenswaard is gestart met de voorjaarsronde van de chemische onkruidbestrijding op alle verhardingen. De werkzaamheden duren nog tot en met 18 juni, afhankelijk van het weer. Bij slecht weer kan de planning uitlopen, omdat bij regen niet gespoten mag worden. In het najaar, vanaf 13 september (week 37), volgt een tweede bestrijdingsronde

De gemeente gebruikt voor de onkruidbestrijding de DOB-methode (Duurzaam OnkruidBeheer). Net als voorgaande jaren wordt gespoten via de zogheten `selectspray'. Dat wil zeggen dat gewerkt wordt met een speciale spuitmachine. Deze machine spoort met behulp van sensoren zelf groen in de bestrating op en laat daarop een hoeveelheid bestrijdingsmiddel los. Onkruidvrije bestrating wordt niet bespoten. Dit betekent dus dat op verharding waar geen onkruidgroei is, ook geen bestrijdingsmiddel verbruikt wordt. Op deze manier wordt dus zeer selectief omgegaan met het bestrijdingsmiddel.

Proef met heet water en hete lucht

De gemeente voert dit jaar ook een proef uit met nieuwe onkruidbestrijdingsmethodes in de wijken Hoge Akkers en Deelshurkse Akkers. In de helft van dit gebied wordt het onkruid met heet water bespoten en in de andere helft met hete lucht.

Het gebied links van de Maastrichterweg tot aan de Luikerweg/Kromstraat wordt met heet water (zogeheten `wave') behandeld. De wavemethode (heet water) werkt ook selectief; alleen het onkruid wordt met heet water bespoten waardoor het afsterft.

Het gebied rechts van de Maastrichterweg tot aan de Europalaan en de Peperstraat, wordt met hete lucht (HOB) behandeld. Bij de HOBmethode (hete lucht) wordt alle bestrating (inclusief begroeiing) `bespoten'. Ook hierdoor sterft het onkruid af. Bij beide methodes is na een dag al resultaat te zien.

Meer informatie

Met vragen over de onkruidbestrijding op de verharding kunt u terecht bij de heer A. van Lieshout van het team Beheer Openbare Ruimte. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040 2083753.