CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Gazavloot 2 vaart ondanks instructies toch naar nieuwe confrontatie

vr 04-06-2010

Het schip Rachel Corrie zal binnen 24 uur bij Gaza arriveren volgens de organisatie. Israel zal het niet doorlaten. Eerder vandaag kwam het bericht dat het staartje van de Gazavloot terug zou gaan naar Ierland omdat 2 begeleidende passagiersschepen pech hadden. Opvarenden klaagden weer over 'Israelische sabotage'. Ook de Corrie zou instructies hebben gekregen terug te varen naar haar thuisland. Naar het zich nu laat aanzien vertrok het 3e schip echter toch. Hopelijk vallen er ditmaal geen slachtoffers.

Grote verwarring en tegenstrijdige berichten omringden vrijdagmorgen het restje van de Gazavloot, dat bij de dramatische eerste reis niet mee kon wegens pech aan de schepen. Volgens de eerste berichten zouden de drie schepen niet opvaren naar Gaza omdat de twee begeleidende passagiersschepen opnieuw of weer pech hadden.

Al snel volgde echter een bericht dat deze schepen het contact hadden verloren met het schip Rachel Corrie (voorheen Linda). Rond half twaalf vanmorgen berichtten de belangrijkste nieuwsmedia allen dat de Corrie toch op weg was naar Gaza, en daar binnen 24 uur, mogelijk al vrijdagmiddag, zou arriveren. Yediot berichtte dat het schip instructies had gekregen naar Ierland terug te keren, maar dat de bemanning desondanks had besloten toch naar Gaza te gaan, hetgeen de verwarring kan verklaren.

Israel heeft ook deze schepen gewaarschuwd dat zij niet naar Gaza mogen varen en aangeboden de lading te lossen in de Ashdod, waarna de goederen na controle langs de normale weg over land naar Gaza getransporteerd zouden worden. Ditzelfde gebeurde met de lading van de eerste vloot, waarvan een deel al staat te wachten bij de grensovergang naar Gaza. Hamas weigert echter de lading in ontvangst te nemen.

De grote vraag is hoe het dit tweede convooi zal vergaan. Niemand wil een herhaling van de vreselijke taferelen die zich afspeelden nadat de bemanning van een van de eerste schepen zich op enterende Israelische mariniers stortten. De berichtgeving daarover is nog steeds onduidelijk, maar zeker is dat er 9 doden te betreuren zijn.

Anders dan bij de eerste vloot, leken de passagiers van deze schepen echter vredelievender. Ha'aretz bericht dat er een diplomatieke oplossing in zicht was en volgens diverse berichten zouden de passagiers zich niet verzetten en naar Ashdod varen als zij daartoe worden gemaand, of zelfs rechtstreeks naar Ashdod varen.. Het leek een goed teken dat er ditmaal een oudere vrouw zou meevaren. Bij de eerste vloot zagen oude vrouwen zoals Gretta Duisenberg en een 85-jarige holocaustoverlevende op het laatste moment af van deelname.

De sfeer onder de opvarenden was toen veel grimmiger. Een paar Turkse activisten verklaarden dat zij vastbesloten waren 'naar Gaza te gaan, of anders als martelaar naar de hemel' (zie de video hieronder) en er werden anti-joodse liederen gezongen, waaronder een bericht Arabisch pogromlied (tweede video).

Het is te hopen dat er ditmaal geen slachtoffers zullen vallen. De vraag is wat de plannen zijn van de bemanning van het derde schip, nu dat ondanks instructies toch weer op een confrontatie aanstuurt.