Belgische Federale Overheid

vraag voor onafhankelijk onderzoek

Overlijden van Floribert Chebeya in DRC: Charles Michel ondersteunt vraag voor onafhankelijk onderzoek

Datum: 03 juni 2010

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel is ontsteld door het overlijden van Floribert Chebeya Bahizire gisteren in Kinshasa. Floribert Chebeya was de voorzitter van een Congelese mensenrechtenorganisatie. Charles Michel betuigt zijn oprecht medeleven aan zijn echtgenote en familie.

Sinds dinsdagavond was er geen spoor meer van Floribert Chebeya, die dinsdagochtend per telefoon werd ontboden door het hoofd van de Congolese politie (generaal John Numbi). Floribert Chebeya werd uiteindelijk woensdag dood teruggevonden nabij Kinshasa.

Hij was een van de meest gerespecteerde mensenrechtenverdedigers in de Democratische Republiek Congo. Hij was de voorzitter van "Voix des Sans Voix", een erkende ngo, actief op het vlak van de mensenrechten en uitvoerend secretaris van het Nationaal Netwerk van mensenrechtenorganisaties in de DRC (RENADHOC).

Charles Michel betreurt het overlijden van de mensenrechtenactivist en vraagt een onafhankelijk onderzoek opdat de daders geïdentificeerd, vervolgd en gestraft kunnen worden, in overeenstemming met de Congolese wet en met internationale mensenrechtenverdragen.

Voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking vormen mensenrechten en democratische waarden fundamentele elementen voor de ontwikkeling van de DRC, een belangrijk partnerland van onze ontwikkelingssamenwerking. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking ijvert dan ook actief voor respect voor en bescherming van de mensenrechten, zowel door ondersteuning van de burgermaatschappij, als van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten.