SGP


Werkbezoek Boskoop

De lijsttrekker van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen, Kees van der Staaij, legt vandaag een werkbezoek af in de Greenport Boskoop. De SGP waardeert de bijdrage van de vele boomkwekerijen met bijbehorende veredelings-, toeleverings- en handelsactiviteiten in de omgeving van Boskoop aan de Nederlandse economie. Dat geldt ook voor de andere sectoren in de tuinbouw. De SGP maakt zich daarom sterk voor de Nederlandse tuinbouw.

Nederland kent veel kleine teelten, met name ook in de tuinbouw. Door de strenger wordende regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen is het voor fabrikanten minder aantrekkelijk om te investeren in de ontwikkeling en toelating van middelen voor de kleine teelten. Overheid en bedrijfsleven moeten samen optrekken om ruimte te behouden voor kleine teelten, bijvoorbeeld middels het fonds âkleine toepassingenâ of soepelere toelatingsprocedures. De SGP blijft zich daarvoor inzetten.

Enkele maanden geleden heeft de overheid stevig ingegrepen na de gesignaleerde aanwezigheid van de Oost-Aziatische boktor in Boskoop. Veel plantmateriaal is vernietigd en verschillende bedrijven hebben daardoor forse schade opgelopen. De SGP wil dit niet zomaar onder het normale ondernemersrisico rekenen. De SGP pleit voor een degelijk vangnet voor bedrijven die te maken hebben met vernietiging van plantmateriaal bij uitbraak van plantenziektes of ruimingen van dieren bij uitbraak van dierziektes.

Met name groente- en fruittelers moeten hun afzet bundelen om een vuist te kunnen maken richting supermarktketens. Het is terecht dat de overheid hiertoe oproept. Het is echter wel merkwaardig dat deze afzetbundeling in een negatief daglicht wordt gesteld door invallen van de NMa bij afzetorganisaties voor groente en fruit. De SGP pleit daarom voor een herziening van de mededingingsregelgeving. De huidige mededingingsregelgeving houdt onvoldoende rekening met de âzwakkeâ positie van primaire producenten ten opzicht van supermarktketens.

Verder blijft de SGP zich inzetten voor behoud van de verlaagde energie- en omzetbelasting voor de glastuinbouw, goede ontsluiting van de Greenports, verplaatsing van verspreid glas naar concentratiegebieden en een krachtig en samenhangend innovatiebeleid. De SGP de enige partij die in haar verkiezingsprogramma expliciet 100 miljoen euro extra uittrekt voor duurzame innovatie van de Nederlandse land- en tuinbouw.