Groen!

Groen! vraagt aandacht voor de politieke betrokkenheid van mensen met een visuele beperking

door Geert Lambert (Federaal parlement: Senaat) op 4 juni 2010 in "Diversiteit", "Sociaal beleid"

Groen! heeft haar verkiezingsprogramma integraal opgenomen op een audio-CD. De canvaskaart van Groen!-kandidaat Dirk Opsteyn is ook omgezet in braille. Zo wil Groen! haar verkiezingsprogramma toegankelijk maken voor blinden, slechtzienden, dyslectici en mensen die moeilijk - of niet - kunnen lezen. In aanwezigheid van de pers werden de cd en de kaarten overhandigd aan de Vereniging van Blinden en Slechtzienden (VeBeS).

De democratie ligt Groen! nauw aan het hart. Een representatieve democratie is pas echt representatief als zij ruimte geeft aan iedereen om deel te nemen en zich uit te spreken. Voor mensen met een zware visuele handicap is dit dikwijls niet mogelijk. Het gaat in België om 2% van de bevolking of 200 000 mensen. Dat is ongeveer het inwonersaantal van Gent!

Deze actie is een initiatief van Dirk Opsteyn, kandidaat voor Groen! op de kamerlijst in Limburg. "Zelf word ik geconfronteerd met een vorm van retinitis pigmentosa. Ik weet spijtig genoeg wat het is om met een visuele beperking door het leven te gaan," zegt de 38-jarige Opsteyn. Met zijn kandidatuur voor de federale verkiezingen wil hij zich in het bijzonder inzetten voor zijn lotgenoten en een sterke democratie. Wegens ziekte moest Dirk op de valreep afzeggen voor de persconferentie.

Tweede op de senaatslijst van Groen! Geert Lambert kon er wel bij zijn en kon met trots het verkiezingsprogramma overhandigen: "Met deze actie wil Groen! aandacht vragen voor de toegankelijkheid van informatie. Het is een manier om de betrokkenheid van een grote groep burgers te vergroten. Want politiek is een gebeuren waar iedereen belang bij heeft."

Download hier het volledige persdossier in pdf-formaat.

Contact: Geert Lambert - www.geertlambert.be -
Deel Deel
Geert Lambert
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS