Senternovem

04-06-2010 |

Responsible Care-prijs 2010 naar chemiebedrijf KOLB

Tijdens de VNCI-jaarvergadering op 2 juni ontving KOLB Nederland uit Klundert de Responsible Care-prijs. KOLB Nederland verbruikt fors minder aardgas voor de opwarming van grondstoffen. In plaats van gas hergebruikt de onderneming warmte uit de gloednieuwe reactorset van het bedrijf. De energiebesparing is nu al veelbelovend.

Voor het eerst vindt door de innovatie herwinning van warmte plaats die vrijkomt uit een reactorset. KOLB Nederland bespaarde ruim 6700 GJ sinds de invoering van dit 'terugwinningsysteem' in 2009. Het bedrijf verwacht in 2010 zelfs een verdubbeling van deze besparing. KOLB Nederland deed eerst uitvoerig onderzoek naar de mogelijkheden voor terugwinning van warmte. Het bedrijf slaagde erin om met bestaande technologieën - waaronder warmtebuffering in continue processen - een volledig nieuwe toepassing te ontwikkelen.

Ook voor andere bedrijven toepasbaar
Als kleinere onderneming koos KOLB Nederland daarmee voor een vooruitstrevende aanpak, aldus de jury. Het project heeft flinke technische diepgang en levert een veelbelovende energiebesparing op. Het juryrapport vermeldt verder dat het systeem binnen andere bedrijven bovendien snel toepasbaar is. Daarmee is KOLB Nederland volgens de jury toonaangevend en kunnen andere bedrijven een voorbeeld aan deze duurzaamheidinnovatie nemen. KOLB Nederland is een van de bedrijven binnen het MJA3-convenant. In dit conventant heeft de overheid onder meer met de chemiesectoren een meerjarenafspraak (MJA) vastgelegd over de verbetering van de energie-efficiency.

Overige vermeldingen
De jury kende een eervolle vermelding toe aan AkzoNobel Industrial Chemicals en aan Teijin Aramid. AkzoNobel Industrial Chemicals ontwikkelde een 'groen alternatief' voor het anti-bakmiddel in industrie- en strooizout. Teijin Aramid ontving de vermelding voor haar veiligheidscampagne op de werkvloer.

Over de Responsible Care-prijs
De jaarlijkse VNCI-onderscheiding bekroont chemiebedrijven die een indrukwekkende prestatie of innovatie op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid op hun naam hebben staan. De onafhankelijke jury bestaat uit vertegenwoordigers van overheid, milieubeweging en chemische bedrijven.

Contact

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met MJA-adviseur Klaas van der Sterren, telefoonnummer 088 602 70 25
of klaas.vandersterren@agentschapnl.nl.