Gemeente Ede

Nieuwsberichten

vrijdag, 4 juni 2010

Eén miljoen euro voor wijkprojecten Veldhuizen A

Door: afdeling Communicatie - Henk Faas

Voor het uitvoeren van diverse projecten in de Edese wijk Veldhuizen A krijgt de gemeente Ede een miljoen euro van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Het verbeteren van de leefbaarheid is het uitgangspunt bij deze projecten.

Het geld is bedoeld voor een plan van aanpak met de naam `Op weg naar een betere buurt', dat de gemeente dit jaar heeft ingediend bij het ministerie van VROM.
Onder de noemers Leren en Opgroeien, Veiligheid, Integratie, Werken en Economie en Woonomgeving wil de gemeente een reeks projecten opzetten en uitvoeren, die de leefbaarheid van de wijk Veldhuizen A een flinke stimulans gaan geven.

Gezinsmanagers

Bij Leren en Opgroeien gaat het bijvoorbeeld om het inzetten van gezinsmanagers. Bij Veiligheid om coachingsprojecten voor jongeren en aanpassingen in de openbare ruimte. Bij Integratie om het wegwerken van taalachterstand en buurtactiviteiten. Bij Werken en Economie gaat het bijvoorbeeld om het stimuleren van etnisch ondernemerschap, mede gericht op vrouwen. En bij de woonomgeving gaat het onder meer om onderhoud van de openbare ruimte, samen met bewoners en de uitbreiding van de wijkteams.

Prachtig plan

Verantwoordelijk wethouder Simon van de Pol is verheugd met het geld. `We hebben een prachtig plan ingediend dat projecten bevat voor de hele wijk en voor alle inwoners. Het gaat om veiligheid, om opvoedingsondersteuning, om jongeren, het inzetten van moedercoaches en buurtvaders, taallessen, buurtconciërges en sportvoorzieningen.'

Krachtwijken

In het Actieplan Krachtwijken van juli 2007 kondigde de toenmalige minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan een regeling aan voor wijken die niet tot de 40 grote probleemwijken behoren, maar die wel een vergelijkbare problematiek kennen. Voor deze wijken was, in twee tranches van 30 miljoen euro, 60 miljoen euro beschikbaar. Voor de tweede tranche (2010) heeft Ede aan aanvraag gedaan voor een bedrag van een miljoen euro, dat nu is gehonoreerd. Tijdens een werkbezoek aan de wijk Veldhuizen vorig jaar riep Van der Laan Ede op een aanvraag te doen, vanwege de problemen in de wijk, die hij onder meer besprak met bewoners.