ChristenUnie


Europa moet de identiteit van nieuwe lidstaten respecteren

Europa moet de identiteit van nieuwe lidstaten respecteren

Macedonië vrijdag 04 juni 2010 13:31 De ChristenUnie is voorstander van de toetreding van Europese landen tot de Europese Unie. Op de Westelijke Balkan liggen landen als Kroatië, Servië en Macedonië, voor wie toetreding veel stabiliteit en welvaartsgroei kan brengen. Natuurlijk kunnen ze niet zomaar bij de EU, hun economie en politiek moeten wel worden hervormd. En medewerking met het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is ook een vereiste.

Maar er is vooruitgang. Bijvoorbeeld, Macedonië werkt er hard aan om aan de toetredingscriteria te voldoen. Het land is momenteel druk bezig de wetgeving te vernieuwen en te verbeteren. Maar nu wordt het interessant: in welke richting gaan die hervormingen? Er wordt druk uitgeoefend op Macedonië om onder andere abortus te legaliseren. De ChristenUnie zegt dan: ho, stop, dit is niet waar de toetredingscriteria over gaan. Die gaan over een sterke economie, een stabiele politiek en een rechtvaardig en geloofwaardig juridisch systeem. Vastgelegd in de zogenoemde Kopenhagen-criteria. Maar de EU moet de identiteit van de lidstaten, zowel huidige, als toekomstige, blijven respecteren. Net zo goed als de EU niets te zeggen heeft over de abortuswetgeving in Nederland of ons bijzonder onderwijs, moet het Macedonië respecteren wanneer het land het religieuze karakter in de wetgeving wil bewaren.

Macedonië is sinds kort voorzitter van de Raad van Europa. Deze instelling, gevestigd in Straatsburg, houdt zich vooral bezig met mensenrechten in Europa. Met het voorzitterschap laat Macedonië zien hoezeer het land de laatste jaren zich heeft ontwikkeld. Samen met mijn ECR-collega's uit het Europees Parlement heb ik een brief gestuurd naar de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, de heer Milososki, om zijn land te feliciteren met het voorzitterschap. In de brief leggen we ook uit dat het land welkom is in de EU, en dat onze groep een groot voorstander is van een divers Europa, waarin de lidstaten goed met elkaar samenwerken, zonder dat er een dwingende Europese superstaat ontstaat.

Deze brief in in belangrijke kranten gepubliceerd, met als kop 'Europa verwelkomt Macedonie en biedt ruimte voor eigen waarden'.