CDA

CDA kiest voor menselijke maat in de zorg
vrijdag 4 juni 2010
Het CDA maakt zich grote zorgen over de toenemende schaalvergroting in de zorg. Door fusies ontstaan anonieme instellingen met een grote afstand van de bestuurders tot de werkvloer en veel bureaucratie. Maxime Verhagen: âOveral in de zorg zie je gemotiveerd personeel dat klaar wil staan voor patiënten. Ze zijn veel te veel bezig met formulieren invullen in plaats van met zorgen.â Terwijl het in de zorg gaat om bezieling, passie en relaties. Daarvoor is een menselijke maat nodig. Eerder blokkeerde de CDA-fractie al met succes de megafusie tussen Philadelphia gehandicaptenzorg, Evean ouderenzorg en woningbouwcorporatie Woonzorg Nederland. En minister Ab Klink scherpte al eerder de fusiecriteria aan.
Â
Om de ongebreidelde fusiedrang nog verder tegen te gaan heeft het CDA een actieplan opgesteld. De belangrijkste punten uit het plan zijn:

Zorgvragers moeten kunnen meepraten over de inrichting en uitvoering van de zorg. Het CDA wil meer invloed van zorgvragers; via instemmingsrecht, een fusie- effectrapportage en een snelle toegang tot ondernemingskamer bij wanbeleid.

Het CDA wil de kwaliteit van zorg en belang menselijke maat zwaarder laten wegen in fusietoezicht. De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie moeten een sterkere rol krijgen. Nu is de stem van de Mededingingsautoriteit nog te zwaar. Kwaliteit moet altijd voorop staan.

Daarnaast wil het CDA alternatieve samenwerkingsverbanden bevorderen. Â
Lees hier het hele Actieplan.